Väder

Koh Tao view

Det thailändska klimatet styrs av de tropiska monsunerna som drar in över landet under året. Generellt sett kan man dock beskriva klimatet i Thailand som varmt och fuktigt under större delen av året, detta gäller i de flesta delar av landet. Man kan dela in det thailändska klimatet i 3 olika årstider – där de ”varma” och ”kalla” perioderna inträffar mellan november och maj och regnperioden mellan juni och oktober. Detta gäller främst för de centrala, norra och nordöstra delarna av landet, i söder och längs kusterna är det främst två årstider som inträffar. I de inre delarna av landet är avgränsningen mellan årstiderna också ganska tydlig, och mellan november och maj är mindre luftfuktighet och klarare luft. Den svalare perioden är mellan november och februari och den varmare mellan mars och maj. Att prata om ”varma” och ”kalla” perioder är egentligen fel om man kommer från de norra delarna av Europa, för i ärlighetens namn så är det förhållandevis varmt i Thailand året om.

Regnperioden i inlandet inträffar under juni till oktober då det kan regna ganska stora mängder, och klimatet domineras av monsunen från sydväst. I södra Thailand och längs kusterna är det egentligen bara två årstider – regnperiod eller torrperiod. Lyckligtvis för semesterfirare i landet så kan man, med lite tur, njuta av en solig strandsemester året om. Men för att vara på den säkra sidan ska man helst undvika att åka mitt i den svenska sommaren.

På västkusten, vid Andamansjön, hittar vi Phuket, Krabi och Phi Phi-öarna, och där kan det blåsa kraftiga stormvindar från april till oktober. I den thailändska bukten, där Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao ligger, kommer mest regn mellan september och december.

Svala årstiden (november – februari)

Vädret i centrala, norra och nordöstra delarna av landet är svalast och torrast mellan november och februari. Detta gör också att denna tid är den populäraste bland turister att besöka landet. Det tropiska klimatet gör dock att det är varmt i Thailand i stort sett året om och man kan endast prata om kallare klimat i bergen längst upp i norr. I Bangkok är det svalt endast ett par veckor per år, oftast i slutet av december eller i början av januari. De södra delarna av Thailand har egentligen bara två årstider: regnsäsong och torrsäsong. Perioden november till mars är den bästa att besöka även de södra delarna då man kan få uppleva fantastiskt soliga stranddagar utan den outhärdliga hettan.

Varma årstiden (mars – juni)

Det riktigt varma vädret kommer till Thailand i början av mars och håller i sig fram till och med maj, eller ett par veckor in i juni. Under den här perioden kan temperaturen nå ända upp till 40 grader och emellanåt kommer det även lite regn. I mitten av landet, runt Bangkok och Ayutthaya, innebär detta nästan outhärdlig hetta och mycket hög luftfuktighet, framförallt under april och maj. Den här perioden är den minst populära bland turister att besöka Thailand, även om vädret runt kusterna kan vara ganska bra även då.

Regnsäsongen (juni – oktober)

Regnsäsongen pågår mellan juni och oktober och domineras av monsunen från sydväst. Det är under den här tiden som de kraftigaste regnfallen kommer i Thailand. Dock är det inte samma typ av regn som vi upplever hemma där det kan regna dagar i sträck. I Thailand kommer det istället ofta en kraftig men ganska kort skur på sena eftermiddagen eller kvällen. Klarar du bara av hettan under den här perioden så är det en ganska ok tid att besöka landet. Ofta är det soligt på dagarna för att sedan bjuda på ett kort och kraftfullt regnfall på eftermiddagen.

För strandälskare så är även regnsäsongen ett lämpligt tillfälle att besöka Thailand då de båda kusterna har regnperiod vid olika tillfällen. Därmed går det att hitta soliga stränder så gott som året om. Vid Andamansjön eller västkusten, där Phuket, Krabi och Phi Phi-öarna är belägna, för monsunen med sig kraftiga stormar mellan april och oktober. I den thailändska viken, med öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao, faller regnet framförallt mellan september och december. På västkusten är regnet mer ihärdigt och tvingar många restauranger och butiker att hålla stängt under den här perioden, medan östkusten har ett klimat som liknar det i de centrala och norra delarna, med soliga dagar och korta intensiva regnfall på kvällarna.

Generellt sätt så är det de södra delarna av Thailand som får mest nederbörd, runt 2 400 millimeter varje år.  Att jämföra med de centrala och norra delarna av landet som båda får runt 1 400 millimeter årligen.

Rekommenderad klädsel

Vilken packning du ska ha med dig på Thailandssemestern beror på vilken tid på året du tänker besöka landet och vad du har tänkt göra. Givetvis är shorts, linnen och sandaler det mest praktiska och är en given del av packningen, men man ska komma ihåg att Thailand har en ganska konservativ syn på klädsel. Thailändare i allmänhet uppskattar inte en alltför ledig klädsel, speciellt om du har tänkt besöka tempel eller andra heliga platser. Med det sagt så kan gatorna vara fyllda med vatten under regnsäsongen, så tempel och även en del thailändska företag räknar med att du tar av dig skorna innan du går in, och då kan sandaler vara ganska praktiskt.

Det bästa alternativet under regnsäsongen är tunna, löst sittande kläder som torkar snabbt. Det är heller inte fel att ha ett paraply nära till hands.

En keps eller hatt för att skydda huvudet från solen är alltid att rekommendera. Har du en som kan skydda dig från både solen och regnet, desto bättre!

Om du har planer på att besöka Mae Hong Son eller Chiang Rai i de norra delarna av landet under den svala säsongen, så är det bäst att ha med sig en långärmad tröja eller tunn jacka. På 2 565 meter höjd på Doi Inthanon kan det till och med komma snö under kortare perioder. Kolla väderrapporten innan du åker, men du behöver inte nödvändigtvis ta med dig varmare kläder hemifrån utan det finns att köpa såväl i Bangkok, Chiang Mai och Chiang Rai, oftast betydligt billigare än hemma dessutom.