Thaimaan Uskonto

Thaimaan uskonto

Noin 95% thaimaalaisista ovat Theravada buddhalaisia, joka on Thaimaan virallinen uskonto. Maassa on kuitenkin uskonvapaus, jota suojelee perustuslaki. Buddhalaisuus, joka perustuu myös ‘valaistuneeksi’ kutsutun Buddhan (Siddhartha Gautama) opetuksiin, on erittäin myötätuntoinen ja suvaitseva uskonto, jonka tarkoituksena on lievittää kärsimystä. Thaimaalaiset ovat erittäin kunnioittavaisia eri uskontoja kohtaan, ja avoimia keskustelemaan omista buddhalaisista arvoistaan vieraiden kanssa. Thaimaassa vieraillessaan voi käydä buddhalaisessa temppelissä opiskelemassa buddhalaisuutta ja ehkäpä jopa oppia meditoimaan.

Uskonto hallitsee thaimaalaista elämää monella tapaa, ja vanhoja munkkeja kunnioitetaan valtavasti. Ei ole epätavallista nähdä heidön kuviaan liiketilojen ja kotien seinillä, tai jopa koristeena takseissa. Monissa pikkukylissä ja kaupungeissa alueen wat (temppeli) toimii sosiaalisen ja uskonnollisen elämän keskuksena. Buddhalaisia pyhäpäiviä on kalenterissa useita, ja ne osuvat usein täyden kuun päiville. Monet thaimaalaiset suuntavat näinä päivinä temppeleihin tekemään kunniaa Buddhalle ja antamaan almuja munkeille, saadakseen itselleen hyvää karmaa.

Yksi buddhalaisuuden tärkeimmistä harjoituksista on meditaatio. Se on itsetutkiskelun keino, jolla on tarkoitus löytää syitä yksilön haluille ja lopulta lievittää kärsimystä. Vierailijat voivat opiskella meditaation perusteita lukuisissa temppeleissä ympäri Thaimaata. Jotkut temppelit, erityisesesti Chiang Maissa, antavat vieraiden keskustella munkkien kanssa. Tämä mahdollistaa tehokkaamman opiskelun buddhalaisuuteen.

Vaikka Theravada buddhalaisuutta pidetään enemmänkin filosofiana kuin uskontona, thaimaalainen buddhalaisuus on sulautunut useisiin henkimaailman uskomuksiin, jotka ovat todennäköisesti jäänteitä Hindu uskomuksista vuosisatojen takaa. Useiden thaimaalaisten kotien ja liiketilojen pihaa koristaa ‘henkien talo’, johon laitetaan ruokaa ja juomaa pitämään henget tyytyväisinä ja poissa asutusrakennuksesta. Lisäksi buddhalaisia munkkeja tuodaan usein uusiin koteihin ja firmoihin antamaan siunauksensa. Thaimaalaiset usein polttavat suitsukkeita ja rukoilevat buddhan kuville sekä Hindujumaloiden ruumiillistumien kuville, joiden pyhäkköjä on ympäri Bangkokia ja Thaimaan maaseutua.

Thaimaan toiseksi suurin uskonto on Islam, joka kattaa ainoastaan noin 4% väestöstä. Valtaosa Thai muslimeista elää maan eteläosissa lähellä Malesian rajaa. Muut uskonnot Thaimaassa ovat hindulaisuus, kungfutselaisuus, taolaisuus ja kristinusko, joita pääasiassa harjoittavat Bangkokissa asuvat intialaiset, kiinalaiset, japanilaiset ja eurooppalaiset.


Lue myös: