Thaimaa FAQ – Usein Kysyttyä

Ayuthaya Elephants

Thaimaahan matkustavilla on useita kysymyksiä maahan ja matkaan liittyen. Olemme koonneet alle listan yleisimpiä kysymyksiä Voit siirtyä suoraan vastauksiin klikkaamalla alla olevia linkkejä:

Millainen on Thaimaan ilmasto?

Thaimaassa on kolme vuodenaikaa, tosin niiden nimet sekä alkamis- ja loppumisajat ovat epäselviä ja kovasti väiteltyjä.

Kesän ”kuuma kausi” ajoittuu yleensä maaliskuusta kesäkuuhun.  Lämpötilat vaihtelevat 33 C ja 48 C välillä päiväsin, ja öisin tuskin laskee alle 27 C.

Monsuunin ”sadekausi” alkaa yleensä heinäkuussa ja loppuu marraskuussa. Tälle kaudelle tyypillistä on lyhytkestoinen rankkasade, joka useimmiten ajoittuu iltapäivän klo 17 nurkille. Lämpötilat vaihtelevat päivän 32 C yön 16 C välillä.

Talven ”viileä kausi” ajoittuu marraskuusta helmikuuhun.  Lämpötilat vaihtelevat päivän 32 C ja yön 16 C välillä, saattaen pudota satunnaisesti jopa 12 C maan pohjoisosassa.

Vaikka suurin osa matkailijoista ajoittaakin mielellään matkansa viileän kauden ajalle, on sadekauden aikaan matkailussa omat hyötynsä. Hinnat ovat usein alhaisemmat johtuen turismin low seasonista, eikä lämmin sade usein ole kuin tunnin verran päivästä.

Päivitetyn sääraportin voi lukea Thai met-officen sivuilta.

Onko Thaimaassa myrkyllisiä tai muuten vaarallisia eläimiä?

Yleensä vaarallisia eläimiä tavataan metsissä. Jos osallistut seikkailuretkelle tai muuten vain oleilet lähellä metsää, kannattaa olla varovainen vaarallisten eläimien, kuten käärmeiden ja tuhatjalkaisten kanssa.

Vaikka Thaimaassa tavataan myrkyllisiä käärmeitä on erittäin harvinaista, että vierailija edes sellaisen näkee, puhumattakaan joutumisesta hyökkäyksen kohteeksi. Thaimaan vesissä ei uiskentele ihmisiä saalistavia haikaloja, ja riski joutua villitiikerin raatelemaksi on lähes olematon. Villieläimet eivät ole suuri riski Thaimaahan matkustaville.

Kuitenkin Thaimaassa on myrkyllisiä käärmeitä, skorpioneja, tuhatjalkaisia ja meduusoja. Jos näet tuhatjalkaisen, älä missään nimessä koske sitä. Ne pistävat erittäin lujaa, ja joudut viettämään päiviä vuoteessa. Skorpionit piiloutuvat mielellään esimerkiksi lattialle jätettyihin vaatteisiin, kenkiin tai tukkikasoihin. Käärmeitä esiintyy kaikkialla, jopa kaupungeissa. Jos saat pureman, soita apua heti. Sinulla ei pitäisi olla syytä huoleen, sillä harva purema on vakava, hoitoa on saatavilla helposti.

Meressä uivien kannattaa kiinnittää erityishuomiota meduusoihin. Joidenkin lajien osan pisto voi olla kuolettava, ja näitä esiintyy myös Thaimaan vesialueilla. Suurin osa meduusalajeista ei kuitenkaan ole tälläisia ja aiheuttaa puremallaan vain polttavaa kipua. Kuitenkin on hyvä olla tietoinen näistä vaaroista.

Voiko Thaimaassa juoda vettä hanasta?

Viranomaiset ovat tehneet kovasti työtä saadakseen hanaveden täyttämään WHO:n standardit. Tästä huolimatta erittäin harva juo vettä hanasta. Sen sijaan juodaan pullotettua vettä.

Jotkut keittävät hanaveden ennen käyttöä, mutta tämä ei poista kemiallisia myrkkyjä eikä muita jäänteitä, joita vedessä ennen keittämistä oli. Myös jään kanssa kannattaa olla varovainen, sillä pakastaminen ei suojele bakteereilta, viruksilta eikä kemikaaleilta.

Hampaiden harjaaminen hanavedellä on turvallista, tosin erittäin herkkävatsaiset saattavat saada siitä vatsaongelmia.

Ravintoloissa vettä on yleisesti ottaen turvallista juoda. Voit toki ostaa pikkupulloja, jos haluat varmistua että pullon sinettiä ei ole rikottu. Katuruokaloissa kannattaa olla varovainen, tosin vaikka vesi olisikin puhdasta, suurin riski taudeille on yleensä huonosti tiskatut mukit.

Juomaveden kanssa yleisesti ottaen kannattaa olla varovainen. Jos et ole varma, kannattaa juoda suoraan pullosta. Jää jota tarjoillaan kahviloissa ym. sisäruokapaikoissa on useimmiten peräisin valtion valvomista jäätehtaista.

Miten toimin sähkön kanssa? Tarvitsenko sähkön muuntajan tai välikappaleen?

Sähkö Thaimaassa on 220 volttia, 50 sykliä sekunnissa.

Useimmat pistokkeet ovat litteitä kaksipiikkisiä, joista puuttuu maadoituspiikki. Uudemmissa rakennuksissa pistokkeista löytyy jo kolmas piikki, mikä tekee sähkönkäytöstä turvallisempaa. Suomesta matkustavana kannattaa hankkia molemmat välikappaleet, jos ottaa mukaan sähkölaitteita. Ne voi ostaa paikan päältä edullisesti melkein jokaisesta ostoskeskuksesta.

Mikä on Thaimaan pääkaupunki?

Thaimaan pääkaupunki on Bangkok, joka virallisesti Thaimaassa tunnetaan nimellä Krung Thep Maha Nakhon, tai lyhyesti Krung thep (suomalaisittain lausuttuna ”Krung Theep”).

Bangkok sijaitsee Chao Praya joen varrella lähellä Siaminlahtea, ja on maailman 22. rikkain väkiluvultaan. Bangkokissa laskettiin hiljattain virallisen väkiluvun olevan yli 7 miljoonaa, tosin todellinen väkiluku on arvoitu reilusti yli 10 miljoonaan. Tämä johtuu siitä, että Thaimaassa asuinkunnan muuttaminen on suhteellisen hankala prosessi, joten Bangkokiin muualta töihin tulevat harvoin tekevät muutosilmoituksen.

Bangkok on Thaimaan talouskeskus. Alueen on arvoitu olevan yksi maailman nopeiten korkeista pilvenpiirtäjistä  kasvava kaupunki. Bangkokin kulttuurinähtävyydet, mahtavat ostosmahdollisuudet ja vilkas yöelämä ovat tehneet siitä yhden maailman suosituimmista turistikohteista.

Bangkokista tuli Thaimaan pääkaupunki vuonna 1782, kun kuningas Rama I päätti siirtää pääkaupungin joen toisella puolella sijaitsevalta Thon Burin alueelta nykyiselle sijainnilleen. Uusi sijainti suojeli kaupunkia paremmin mahdollisilta vihollishyökkayksiltä.

Thaimaan aiemmat pääkaupungit Ayutthaya ja Sukhothai ovat molemmat nykyään UNESCON suojelukohteita.

Onko Thaimaassa kansainvälisiä kouluja?

On. Thaimaasta löytyy laajalti kansainvälisiä kouluja, kuten esimerkiksi International School of Bangkok, Nakorn Payap International School Chiang Maissa ja Dulwich International College Phuketissa. Lisätietoa kansainvälisistä kouluista saa vierailemalla osoitteessa http://www.english-schools.org/thailand/

Bangkokista löytyy myös Suomi-koulu, nimeltään BANSKU, joka on perustettu 1997. Koulu on tarkoittettu lapsille, jotka puhuvat ainakin toisen vanhempansa kanssa Suomea. Lisää tietoja Suomi-Koulusta saa ottamalla yhteyttä bansku1997@gmail.com.

Onko Thaimaa turvallinen maa?

Thaimaassa huijataan paljon turisteja, mutta suurin osa näistä on helposti vältettävissä käyttämällä tervettä järkeä. Enemmänkin  maanvaivaa kuin vaaratilanteita aiheuttavat jälleenmyyjät, taksikuskit ja tuktuk-kuskit, jotka odottavat isompien nähtävyyksien ja temmpeleiden läheisyydessä.

Klassinen huijaus on se, että sattumalta nähtävyys on juuri nyt kiinni buddhalaisen loman tai korjaustöiden takia. ‘Avulias’ kuljettaja voi kuitenkin viedä turistin toiselle nähtävyydelle, kuten vaikka markkinoille tai erikoiskauppaan. Kyyti on vielä usein ilmainen. Jos tällaiseen suostuu, joutuu useimmiten kuitenkin pikkukujille ahdistavaan tilanteeseen jossa kuljettajalle komissiota maksavat kauppiaat tyrkyttävät törkeään ylihintaan tuotteitaan. Kannattaa varmistaa nähtävyyden portilta tai lippuluukulta että se todella on suljettu.

Tuktuk-kyytejä kannattaa välttää Bangkokissa. Usein tuktuk-kuljettajat vaativat kyydistä törkeää ylihintaa, kuin mitä aiemmin sovittiin, tai he saattavat viedä asiakkaansa jonnekin aivan muualle kuin mitä oli sovittu. Yleensä turisti päätyy väittelemään komissiota kuskille maksavan sex-show baarin eteen, että kaikki ei nyt mennyt niin kuin piti.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä että kyytiä tyrkyttävän taksin kyytiin ei kannata lähteä, vaan taksi kannattaa vinkata lennosta. Etenkin nähtävyyksien läheisyydessä väijyy paljon huijaritakseja.

Lentokentältä ei kannata varata mitään nähtävyysajeluita, retkiä, tai muita kyytejä. Useimmiten joutuu maksamaan kovaa ylihintaa, ja retki saattaa pitää sisällään ainoastaan pikavisiitin pieneen temppeliin, jonka jälkeen suurin osa ajasta vietetään komissiota maksavassa kaupassa. Pahimmassa tapauksessa kuljettaja voi kieltäytyä viemästä asiakasta takaisin hotellille ennen kuin kaikki kaupat on käyty läpi ja paluumatkalla tyrkytetään lisää ‘retkiä’.

Terrorismi: Kansalaisten turvallisuus tuntuu olevan kaikkien maiden korkeimpia prioriteetteja nykyään, eikä Thaimaa poikkea tästä juurikaan. Etelä-Thaimaan levottomuudet ovat kuitenkin rajoittuneet kolmeen eteläisimpään provinssiin, eikä niillä ole ollut suoraa vaikutusta pääkaupungin tapahtumiin.

Tästä huolimatta Thaimaan turistikohteita ei voida lukea riskivapaiksi mahdollisen terrorismin osalta, sillä ne houkuttelevat miljoonia vierailijoita vuosittain. Matkailijoita kehotetaan käyttämään tervettä järkeä, kuten muissakin maailman turistikohteissa vierailevia.

Huumeet: Tilanne on keventynyt hieman vuoden 2003 kuuluisan huumeiden vastaisen ’sodan’ jälkeen, Thaimaan viranomaiset suhtautuvat edelleen nollatoleranssilla huumeisiin, ja jopa pienen määrän hallussapidosta saattaa saada kovat sakot, karkotuksen maasta tai pahimassa tapauksessa vankilatuomion. Ulkomaalaiset, jotka saadaan kiinni huumeiden salakuljetuksesta päätyvät elävään helvettiin; Bangkwangin vankilaan, joka myös tunnetaan lempinimellä ‘Bangkok Hilton’. Kannattaa välttää kaikkia epäilyttäviä tarjouksia, vaikka ne kuulostaisivat miten helpoilta ja houkuttelevilta.

Huumeita myyvät harvoin voivat taata aineiden alkuperää. Yliannostukset ja negatiiviset haittavaikutukset eivät ole harvinaisia. Kannattaa pysyä erossa huumeista Thaimaan matkalla.

Väkivalta: Thaimaalaiset yleisesti ottaen ovat passiivista kansaa elävät passiivisessa ympäristössä. Joskus kuitenkin alkoholi saa ihmisen tappelemaan kuten missä tahansa muussakin maassa, ja seuraukset saattavat olla sen mukaisia.

Thaimaalaiset miehet ovat yleensä julkisesti ylpeitä ja itsensä hyvin kontrolloivia, mutta tulevat helposti humalaan. Tähän liitettynä ulkomaalaisen miehen halveksuva (tahallinen tai tahaton) käytös, saattaa johtaa fyysiseen välien selvittelyyn. Jotkut thaimaalaiset miehet ovat erittäin mustasukkaisia puolisoistaan, mikä on myös johtanut ongelmiin.

Poliittisiin tilanteisiin liittyvä väkivalta ei ole suuntautunut toistaiseksi ulkomaalaisiin, vaan on lähinnä ollut sisäistä välien selvittelyä. Kuitenkaan mellakoivan joukon ja poliisin välissä kuvien ottamista ei suositella, vaikka ulkomaalaisiin vihoittelu ei kohdistuisikaan.

Yksin matkustavat naiset: Yleisesti ottaen naisten on turvallista matkustaa yksin Thaimaassa, kuitekin on raportoitu tilanteita, joissa nainen on joutunut taksikuskin raiskaamaksi, tai jossa paikalliset miehet ovat houkutelleet naisia vaarallisiin tilanteisiin saarilla ja hiekkarannoilla. Kuten muissakin lomakohteissa, kannattaa pitää järki mukana eikä lähteä vieraiden mukaan liian helposti.

Huijaavat jälleenmyyjät: Tyrkyttävät jälleenmyyjät ovat todennäköisesti ensikosketuksesi thaimaalaisiin, kun astut Bangkokin lentokentältä ulos. Eikä tämä todennäköisesti ole matkallasi ainutlaatuinen kokemus.

He kaikki haluavat rahastaa hieman extraa, koska tietävät ettet välttämättä ole perillä oikeista hinnoista. Poiketen muista kehittyvien maiden turistikohteista thaimaalaiset ovat yleisesti ottaen ystävällisiä ja kohteliaita, tosin tuktuk-kuskit ovat tästä poikkeus sinänsä.

Napakka ”mai au krap” miehiltä ja ” mai au kha” naisilta ( vapaa suomennos: en ole kiinnostunut, kiitos!) toimii useimmissa tilanteissa, tosin helpoimmalla pääsee kun ei reagoi tyrkytyksiiin mitenkään ja jatkaa matkaansa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Thaiksi vastaaminen saattaa aiheuttaa lisäkysymyksiä ja toimia jään rikkojana, ja ennen kuin huomaatkaan istut tuktukin takapenkillä ja mietit kuinka tässä näin kävi.

Moottoripyörät: Monet pitävät moottoripyörätakseja erittäin vaarallisina, eivätkä matkusta sellaisilla kuin äärimmäisessä hätätilanteessa kun on pakko päästä ruuhkan läpi.

Erityisesti isokokoiselle matkustajalle moottoripyörän takana istuminen saattaa koitua kohtalokkaaksi, sillä kuskit ovat tottuneet mittaamaan mentävät raot paikallisen ruumiinrakenteen mukaan. Kannattaa pitää polvistaan huolta jos mopon selkään istuu.

Myös jalkakäytävillä ajaminen on mopoille yleistä, joten jalankulkijana kannattaa pitää silmät ja korvat auki mopojen varalta. Katua ylittäessä kannattaa myös olla tarkkana mopojen varalta, sillä ne puikkelehtivat autojen välissä.

Taksista poistuttaessa suositellaan olemaan varovainen ettet avaa ovea päin takaa tulevaa moottoripyörää – myös vaikka olisit astumassa jalkakäytävälle. Jos avaat oven siten että se osuu moottoripyörään, joudut maksamaan taksin ovelle sekä moottoripyörälle sattuneesta vahingosta, sekä korvaamaan motoristin  mahdolliset sairaalakulut.

Bussit: Bussiin pääsy ja bussista poisjääminen eivät ole aina aivan yksinkertaisia tottumattomille. Pysähdykset pysäkeillä hoidetaan ripeästi, ja samasta ovesta noustaan sisään ja jäädään pois. Paras tapa on mennä joukon mukana jos vain mahdollista.

Myös ilmaistoimattomien bussien ovet ovat auki koko ajan, ja aina silloin tällöin ihmisiä tippuu busseista niiden ollessa liikkeellä, joten kannattaa olla varovainen.

Rakennustyömaat: Bangkok on rakennustyömaiden mekka, ja suuri osa 1997 vuoden rahakriisin aikana kesken jääneitä projekteja rakennetaan nyt valmiiksi. Rakennustyömaiden lähellä kannattaa olla jalkakäytävillä varovainen, sillä ne ovat usein vajavaisesti suojattuja ja jalankulkijan päälle saattaa tippua jotain.

Turvatekijöitä koskevat lait ovat usein huonosti valvottuja, ja romahtavat  betoniseinät ja mainostaulut aiheuttavat silloin tällöin vaaratilanteita. Harvoin kukaan kuitenkaan kuolemantapauksia sattuu näissä onnettomuuksissa.

Huijaukset: Tuktuk-kuskit erityisesti nähtävyyksien läheisyydessä ovat kuuluisia ilmaisten kyytien huijauksistaan.

Pelin henki on se että he tarjoavat turisteille ilmaisen sightseeing-ajelun, johon kuuluu tietysi ‘bensarahan’ hakupysähdykset erilaisissa liikkeissä jossa turistia painostetaan ostamaan jotain. Jalokiviliikkeet ovat yleisimpiä. Liikkeen omistaja on mukana ja tuotteiden hinnat nousevat näillä retkillä moninkertaisiksi.

Myös taksikuskien tarjoamia vinkkejä ravintoloista, baareista, räätäliliikkeistä ym kannattaa välttää jos ei halua maksaa ylihintaa tuotteista tai palveluista. Eri asia jos itse kysyy näistä, mutta ‘hyvää hyvyyttä’ tarjotut vinkit kannattaa jättää yleisesti ottaen huomioimatta.

Jalokivihuijaukset ovat erittäin yleisiä, ja useimmiten liittyvät isoilla rahoilla ostettuihin alehintaisiin jalokiviin, jotka myöhemmin paljastuvat väärennöksiksi eikä kyseistä liikettä ole enää olemassa ostajan palatessa paikalle huomattuaan petoksen.

Ratkaisu tähän on yksinkertainen: älä ole ahne. Ja mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta usein onkin liian hyvää ollakseen totta.

Jotkut törmäävät nuoriin thaityttöihin jotka tulevat kirjotusalusta kädessä kysymään jos voisit auttaa häntä tienaamaan 30B osallistumalla turistikyselyyn. Tähän liittyy arvonta johon osallistumiseksi he tarvitsevat hotellisi nimen ja huoneen numeron, voidakseen ottaa yhteyttä.

Todellisuudessa kaikki osallistujat saavat soiton jossa kerrotaan voitosta, joka täytyisi lunastaa lomaosake-esittelyn yhteydessä. Huomaa, että jos et osallistu hellyyttävän näköinen nuori tyttö, ei saa 30B palkkiotaan. Myös huomioitavaa on että kaikki osallistuja ovat ulkomaalaisia.

Viimeaikoina on myös raportoitu huijauksia joissa huijaavana osapuolena on niin ikään ulkomaalainen, joka – joskus jopa lapsen kanssa – tulee kertomaan valitettavaa tarinaa siitä kuinka hän oli pakannut kaiken passia ja matkalippua myöten yhteen laukkuun, joka nyt on varastettu loma viimeisenä päivänä. Ja nyt siis tarvittaisiin äkkiä suuri summa rahaa lainaksi, että päästäisiin nopeasti lentokentälle ja järjestettyä uusi lippu kotiinpaluuta varten.

Mitä kieliä Thaimaassa puhutaan?

Pääasiassa Thaimaassa puhuttu kieli on Thai.

Maan eri osissa puhutaan erilaisia murteita, joten joskus kieltä taitavankin on vaikea ymmärtää eri puolelta kotoisin olevien puhetta.

Vuoriheimoilla ja muilla etnisillä ryhmillä on omat alkuperäiskielensä.  Esimerkiksi Thaimaassa on kiinalaisten pääasiassa asuttamia kyliä, joissa Thaita ei juurikaan puhuta, samoin joillain saarilla joita asuttaa ns. merimustalaiset.

Englanti on yleisin toinen kieli, ja suuri osa thaimaalaisia onkin opiskellut Englantia joko koulussa tai ulkomaalaisten kaverien opastuksella. Tosin suurien kaupunkien ja turistikohteiden ulkopuolelella Englantia harvemmin puhutaan.

Missä on Suomen Suurlähetystö?

Suomen Suurlähetystö sijaitsee Amarin Plaza nimisen ostoskeskus / toimistorakennuksessa, lähellä Chitlom-nimistä Sky Train (BTS) pysäkkiä. Sen tarkka osoite ja yhteystiedot ovat:

The Embassy of Finland
16th Flr, Amarin Plaza, 500 Ploenchit Rd, Patumwan, Bangkok 10330
Puhelin: (02) 256-9306-9, 256-9511-3
Faksi (02) 256-9310

Onko Thaimaassa jotain erityisiä käyttäytymiseen liittyviä sääntöjä?

Thaimaalaiset arvostavat kohteliaisuutta, ja heidän käytösetikettinsä juontaa juurensa buddhalaisuuteen. Thaimaalainen yhteiskunta vierastaa yhteenottoja, ja niitä olisi syytä valttää viimeiseen asti.

Malttiaan ei saisi menettää missään tilanteessa, koska sitä pidetään luonteen heikkoutena Thaimaalaisessa yhteiskunnassa. Aasiassa matkustavana olisi hyvä viljellä diplomaattisia oppeja, ja suurimmasta osasta ongelmia selviää hymyilemällä.

Oikea pukeutuminen on  myös tärkeää. Thaimaalaiset pukeutuvat mielellään tyylikkäästi, ja hyvään pukeutumiseen ei kuulu paljastavat sortsit, lyhyet hameet tai ranta-asusteet. Tämäntyylinen asustus kuuluu thaimaalaisten mielestä rannalle, ei muualle.

Kuitenkin ulkomaalaisena saa paljon anteeksi, joten ei syytä huoleen. Tosin monissa temmpeleissä on tiukat pukusäännöt, eikä lyhyissä vaatteissa välttämättä pääse sisälle.

Naiset eivät saa koskettaa munkkia, missään tilanteessa. Jos naisena tahdot ojentaa munkille jotain se tulisi asettaa johonkin josta munkki voi sen poimia itse.

Kengät jalassa ei yleisesti ottaen mennä sisään taloihin tai temppeleihin.

Sukupuolten välistä julkista koskettelua ja etenkin pussailua katsotaan pahalla. Tosin nuorempi ikäpolvi on tässä hieman kansainvälistynyt.

Vältä toisten ihmisten koskemista. Pää on ruumin pyhin kohta, joten siihen ei saisi koskea. Jalat puolestaan alhaisin, joten niillä osoittelu tai koskeminen kuuluu huonoihin tapoihin, ja joku voi tästä suuttua. Kättely ei ole yleinen tapa Thaimaassa, vaika tosin moni länsimaistunut paikallinen sitä harjoittaakin.

’Wai’ on yleinen tervehdys, jossa kämmenet laitetaan yhteen ja viedään kasvojen eteen. Kuinka ylhäälle kädet nostetaan riippuu toisen henkilön arvosta. Mitä ylemmäksi sitä arvostetumpi on tervehdyksen kohde.

Jos olet tervehtimässä munkkia, vanhempaa tai muuten korkeampiarvoista henkilöä sormenpäittesi tulisi olla nenän korkeudella. Kavereita ja samanarvoisia henkilöitä tervehdittäessä sormenpäät ovat leuan korkeudella. Lapsille ei tehdä wai:ta, vaan tervehdykseen vastataan nyökkäämällä.

Jos et ole varma miten toimia, on parempi jättää wai tekemättä kokonaan ja tervehtiä nyökkäämällä. Väärin tehty wai väärässä tilanteessa saattaa aiheuttaa turhia ikäviä tilanteita.

Nenää ei tulisi kaivaa syödessä. Vaikka thaimaalaiset muuten työntävätkin sormia nenäänsä melkein missä tilanteessa tahansa, kuitenkaan pöytätapoihin tämä ei kuulu. Jos syöminen tapahtuu sormin, olisi hyvä käyttää oikeaa kättä ruoan poimimiseen ja syömiseen.

Uusi kulttuuri ottaa aina aikansa oppia, ja thaimaalaiset ovat onneksi helposti anteeksiantavaista sorttia. Yleisesti ottaen suomalaisilla käytöstavoilla tulee toimeen melko pitkälle. Ja jos jotain tekisitkin väärin, anteeksi ja hymy usein korjaavat tilanteen.

Onko Internet ja sähköpostiin pääsy helppoa Thaimaassa?

Internet palvelut ovat laajalti tarjottuja Thaimaassa. Melkein jokaisesta hotellista ja ostoskeskuksesta löytyy nettikahvila. Samoin yksityisiä nettikahviloita on laajalti eripuolilla Thaimaata. Eritysesti turistikohteissa kuten Bangkok, Phuket, Pattaya, Chiang Mai, Chiang Rai, Ko Samui, Hua Hin ym. interentin käyttö ei ole mikään ongelma.

Millon on paras aika vierailla Thaimaassa?

Tähän on monta mielipidettä ja täysin makuasia, mutta ylesesti ottaen paras aika vierailla Thaimaassa on viileän ja kuuman kauden välissä, joka sijoittuu aikavälille marraskuusta huhtikuuhun. Tätä pidetään turismikauden sesonkiaikana. Kuitenkin hiljaisella turismikaudella toukokuusta lokakuuhun hinnat yleisesti ottaen ovat paljon edullisempia mm. hotellissa.

Thaimaa on täynnä aktiviteetteja, festivaaleja, ostoskeskuksia ja markkinoita,  joista voi nauttia vuoden ajasta riippumatta, joten ehkä voidaan siis sanoa, että paras aika vierailla Thaimaassa on milloin vain.

Mitä Thaimaassa voi tehdä ja mitä siellä voi nähdä?

Thaimaa on täynnä luonnon ihmeitä, kulttuuriperimää ja aktiviteetteja.  Näiden kaikkien näkemiseen ja kokemiseen voisi käyttää vuosia, eikä silti varmasti olisi nähnyt kaikkea. Esimerkkejä näistä ovat lukuisat rannat, veneristeilyt, kulttuuritapahtumat, thainyrkkeily, historian opiskelu, golf,  meditaatio, shoppailu, kokkauskurssit, retkeily, vaellus ja paikalliskylissä yöpyminen.

Seikkailuretki voisi sisältää esimerkiksi koskenlaskua, maastopyöräilyä, kalliokiipeilyä, vaellusta, lintubongailua, purjehtimista, melontaa, sukellusta tai snorklausta. Thaikulttuurista voi nauttia lukuisissa paikallisista festivaaleissa ja muissa juhlallisuuksissa, tai romantiikkaa esimerkiksi Loy Kratong festivaalin aikaan.

Myös erilaisia opastettuja kiertoretkiä on moneen lähtöön kuten veneretki, ristely, helikopteriketki, luontoretki, perheretki, kalastusretki ja retki kansallispuistoon tai temppeliin. Terveysvaikkuteisia aktiviteetteja voisivat olla traditionaalinen thaihieronta, jooga, kylpylät tai buddhalainen meditaatio.

Kaupunkikohteet: Bangkokissa ja sen lähialueilla voi vierailla mm. seuraavissa kohteissa: Grand Palace, Wat Pho -temppeli, Emerald Buddha temppeli, National Museum ja Floating Market. Ayutthayan nähtävyyksiä ovat mm. Bang Pa In palatsi, Ayutthayan historiallinen puisto ja Wat Chaiwattanaram. Chiang Mai puolestaan tarjoaan Thaimaan korkeimman vuoren Doi Inthanonin ja Wat Phra That Noi Suthepin. Nakhon Rachasima (Khorat) Koillis-Thaimaassa tarjoaa vierailleen Khao Yain kansallispuiston kuuluisana nähtävyytenä. Kanchanaburissa sijaitsee kuuluisa Kwai joen silta ja mahtava Eravanin seitsemän tasoinen vesiputous.

Rantakohteet ja saaret: Phuketissa voi vierailla lukuisilla pienillä ja romanttisilla rannoilla, jos haluaa paeta päärannan, Patongin, vilsekettä. Krabi ja Phan Nga tarjoavat kalliokiipelylle otolliset puitteet, joiden kuuluisimmat kohteet ovat Ko Phi Phi, joka myös James Bond saarena tunnetaan, sekä Similan Islands. Ko Samui on jo itsessään näkemisen arvoinen. Ko Tao on sukeltajien paratiisi, siinä missä Ko Phangan on juhlijoita varten. Pattayan edustalla sijaitseva Ko Lan on viehättävä pikku saari, jolla kannatta vierailla mikäli Pattayalle on suuntaamassa. Pattayalta löytyy myös villin yöelämän ja suurten osotoskeskusten lisäksi vedenalainen maailma ja Go-Kart rata.

Näiden lisäksi Thaimaasta löytyy paljon kohteita, joissa turisteja ei juurikaan näy. Näitä suositellaan lämpimästi seikkailunhaluisille ja muutenkin. Kannattaa rohkeasti tutustua uusiin kohteisiin.

Pärjääkö Thaimaassa Englannilla?

Bangkok on tunnettu bisnesalueena ja kaupallisena keskuksena, joten Englannilla pärjää hyvin. Sitä puhutaan, luetaan ja ymmärretään pääasissa etenkin nuoremman kansan keskuudessa.  Samoin kaikissa kohteissa, kaupoissa, hotelleissa, ravintoiloissa, joissa ulkomaalaisia käy Englanti sujuu.

Kuitenkin kannatta ottaa huomioon, että vaikka Englantia Thaimaassa luetaan koulussa kuten meillä Suomessa, on opetuksen ja kielelle altistumisen taso eri kuin meillä. Samoin se tekijä, että englantia litteroidaan Thaikielen merkeille, ei aina mahdollista oikeaa lausumista. Englantia puhuessa kannattaa käyttää helppoja sanoja ja puhua hitaasti, sillä thaimaalainen harvoin myöntää ettei ymmärrä.

Mistä voin ostaa paikallisen SIM-kortin matkapuhelimeeni?

Thaimaalaisia SIM-kortteja myydään melkein joka paikassa, ja sellainen sopii suomalaiseen matkapuhelimeen. Suurin hyöty tästä on edullisten paikallispuheluiden lisäksi, se että vastaaminen ulkomaanpuheluihin on ilmaista. Suurimmat operaattorit ovat DTAC, AIS ja True.

Onko Thaimaasta helppoa soittaa ulkomaille?

Kaikki hotellit tarjoavat ulkomaan puhelupalvelun. Myös julkisista korttipuhelimista, joita löytyy joka puolelta Thaimaata voi soittaa ulkomaille. Erilaisia kansainvälisiä puhelinkortteja myydään 7-eleven tyyppisissä minimarteissa. Myös matkapuhelin operaattorit tarjoavat ulkomaan puheluita, mutta tarvitset paikallisen SIM-kortin hyötyäksesti niistä. Toki suomalaisella SIM-kortilla voi soittaa, mutta kotona voi odotta valtava lasku matkalta palatessa.

Mitkä ovat normaali työajat Thaimaassa? Mihin aikaan kaupat avaavat ja sulkevat?

Normaalisti toimistojen aukioloajat ovat ma-pe 8.00-17.00. Useimmat kaupat ovat auki joka päivä 10.00-22.00. Valtion virastot ovat auki ma-pe 8.30-16.30, lounastauko 12.00-13.00, ja ne ovat kiinni kansallisina pyhäpäivänä. Pankit ovat avoinna ma-pe 9.30-15.30, pois lukien kansalliset pyhäpäivät.

Miten toimin jos passini häviää matkan aikana?

Jos kadotat passisi, tee siitä välittömästi katoamisilmoitus lähimmällä poliisiasemalla. Ota katoamisilmoituksesta kopio ja toimita se Suomen Suurlähetystöön, joka voi myöntää väliaikaisen matkustusasiakirjan.

Mitkä ovat hätänumerot?

Turistipoliisi (Englanniksi, Ranskaksi ja Saksaksi): 1155

Yleinen  hätänumero (poliisi, ambulanssi, paloauto): 191

Rikospuhelin: 195 tai (662) 513 3844

Maahanmuuttoviranomaiset: (662) 287 3101-10

Harkitsen Thaimaahan muuttoa, mistä löydän muuttoon liittyvää lisätietoa?

Thaimaalla on maine eräänä maailman kiehtovimpana ja edullisina matkakohteesta, ja monet vierailijat haluavatkin majoittautua sinne joko lyhyt- tai pitkäaikaisesti. Thaimaan hallitus yrittää houkutella erityisesti pitkäaikaisvieraita. Suosittuja kohteita tälle ovat Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Pattaya, Hua Hin ym.

Thaimaassa opiskelemisesta tai hieronnan ja muiden luonnollisten parannuskeinojen oppimisesta kiinnostuneet voivat hakea pitkäaikaisviisumia. Muita mahdollisuuksia viisuminsaantiin on työskentely, eläkeviisumi tai naimisiinmeno.

Thaimaahan muutosta saa lisätietoa Thaimaan Suurlähetystöstä Suomessa. Kannattaa konstultoida Thaimaan hallituksen sivulta uusimpia sääntöjä maassa työskentelylle. Tosin sivut eivät aina ole päivitetty, ja saattavat toimia hitaasti, joten parhaan avun saat ottamalla yhteyttä johonkin ulkomaalaisten asioita Thaimaassa hoitavaan lakitoimistoon. Asiat kannattaa ottaa selviksi ennen muuttoa välttyäkseen tulevilta ongelmilta.