Taksi

bangkok-taxi

Bangkokissa on varmaan maailman eniten takseja (vaikka sateella ne tuntuvatkin kadonneen maan päältä!). Taksit Bangkokissa ovat suomalaiseen mittakaavaan nähden erittäin edullisia, ja hinnoittelu tapahtuu mittarilla. Aloitusmaksu on 35 THB (n. 0.90 euroa), ja taksa on 2 THB kilometriltä. Johtuen Bangkokin megaruuhkista, takseilla on myös seisontataksa, joka tosin ei päätä huimaa. Yleisesti ottaen Bangkokin taksit ovat erittäin edullisia myös Aasian suurkaupunkien vertailussa.

Taksit ovat yöaikaan loistava vaihtoehto, sillä BTS skytrain lopettaa puolenyön aikaan liikenteen, eivätkä liikenneruuhkat yöaikaan ole päänvaiva. Päiväsaikaan taksilla matkustaminen on melkoarpapeliä ruuhkien suhteen. Joskus yksissä valoissa saattaa mennä tunti, etenkin Sukhumvit roadin iltapäivä- ja iltaruuhkat n. Klo17-20 ovat pahimpia samoin aamuruuhkat klo 8-10. Perjantai-ilta tuppaa olemaan pahin. Näinä ajankohtina BTS tai MRT ovat ylivoimaisia vaihtoehtoja kiireiselle.

Bangkokin ulkopuolella taksit harvoin ajavat mittari päällä, ja mittarin puuttuessa taksin hinta on hyvä neuvotella ennen matkaan lähtöä, muussa tapauksessa pyydetty hinta saattaa olla ikävä yllätys perillä. Hinnat vaihtelevat todella paljon eri kaupunkien välillä, samoin saman pituisella matkalla samassa kaupungissa eri puolilla saattaa olla eri hinnat.

Turistikohteissa kuten Phuket, Koh Samui tai muut saarikohteet, taksien hinnat ovat reilusti kalliimpia kuin bangkokissa. Pattayalla toimivat katetut lava-autot (‘soong thäu’ suom. kaksi riviä) joilla matkustaminen on erittäin edullista, ja reittiverkosto kattaa melkein koko kaupungin alueen. Kannattaa kysyä hotellista minkä verran mikäkin vaihtoehto maksaa, yleensä ovat avuliaita auttamaan.