Passi & Viisumi

Passport and Visa

Yleisesti ottaen ulkomaalaiset, jotka matkustavat Thaimaahan liikeasioissa, sijoitusmielessä, opiskelemaan, hakemaan lääketieteellistä hoitoa tai työskentelemään, joutuvat anomaan viisumia thaimaan suurlähetystöstä tai konsulaatista. Hakijalla on oltava vähintään 6kk matkan alkamisesta voimassa oleva passi sekä hänen on täytettävä Thaimaan maahanmuuttoviranomaisten vaatimat säädökset. Nämä säädökset muuttuvat aika ajoin, joten kannattaa tiedustella mahdollisia muutoksia viisuminhakuun liittyen Thaimaan suurlähetystöstä tai konsulaatista. Jos olet kiinnostunut pidempiaikaisesta viisumista ota meihin yhteyttä.

30 pv Turistiviisumi

Jos olet suunnittelemassa lyhyttä Thaimaan lomaa, et Suomen kansalaisena tarvitse viisumia lainkaan, vaan saat automaattisesti 30 päivän turistiviisumin saapuessasi maahan. Tosin joskus on vaadittu todisteena paluu- tai jatkolentolippu, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos on tarkoitus jatkaa Thaimaasta matkaa lähimaihin. Monet lentoyhtiöt, mm. Finnair, vaativat joko viisumin tai paluulipun, että päästävät Thaimaan lennolle.

Tämä 30 päivän turistiviisumi kirjoitetaan maahan tultaessa, ja sen voi uusia poistumalla maasta, ja palaamalla takaisin (ns. ”visa run”). Vuoden 2009 alusta tuli voimaan laki, jolla pyritään estämään rajatonta viisumin jatkamista. Tämän lain mukana maarajapisteiltä (Malesia, Kamputsea, Laos, Burma) ei myönnetä kuin 15 päivän oleskeluoikeus, ja 30 päivän oikeuden saa ainoastaan lentämällä takaisin Thaimaahan, niitäkin rajoitetun määrän. Vuonna 2014 yli kolme perättäistä visa runia tekeviä käännytettiin kotimaahan sakkojen kera, joten kannattaa olla tarkkana.

Turistiviisumeita myönnetään myös pidemmille ajanjaksoille kuten kahdeksi kuukaudeksi. Tällöin viisumi tulee hakea Thaimaan suurlähetystöstä tai konsulaatista ennen maahan tuloa. Tai vaihtoehtoisesti voi tulla maahan 30 päivän viisumilla, matkustaa lähimaihin, joiden konsulaatista anoa pidempiaikaista turistiviisumia. Maksimissaan turistiviisumi voidaan myöntää 3×60 päiväksi, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että on käytävä rajalla ensimmäisen 60 päivän jälkeen, jossa myönnetään seuraavat 60 päivää jne. Rajalla on käytävä kaksi kertaa, jotta voi viettää Thaimaassa koko 3×60 päivää.

Maahantulolomake (T.M. 6 Form)

Lennon aikana, ennen Thaimaahan tuloa, matkustajille jaetaan maahantulolomake. Miksi tällainen lomake täytetään ja kerätään vielä tietokoneiden aikakaudella on mysteeri. Lomakkeessa on kaksi osiota Arrival Card ja Departure Card. Täytetty Arrival Card kerätään passintarkastuksessa maahan tullessa, ja Departure Card säilytetään passin välissä ja kerätään pois maasta poistuttaessa. Helpointa on täyttää molemmat yhdellä kertaa jo lentokoneessa ennen maahan tuloa.

Arrival card TM6

Arrival Cardiin täytetään henkilötiedot, lennon numero ja allekirjoitus. Osoite jossa Thaimaassa aikoo oleskella on erittäin tärkeä täyttää, ja sitä kysytään passintarkastuksessa jos se unohtunut täyttää. Yleensä hotellin nimi ja kaupunki on riittänyt. Jos on hakenut viisumin ennen matkaa, kannattaa viisumin numero täyttää myös, jotta ylityöllistetty passintarkastaja huomaa että matkustajalla on entuudestaan viisumi passissa.

Tarkkasilmäiset ehkä huomaavat että Arrival Cardin takapuolella on lisäksi tarkentavia melko henkilökohtaisia kysymyksiä, kuten ammattitietoja, tulotasoa ym. Ne voi toki täyttää halutessaan, mutta se ei ole välttämätöntä. Yksi toimituksemme jäsen huomasi vasta viiden vuoden Thaimaassa matkustamisen jälkeen, että Arrival Cardin takapuolella on lisää täytettäviä kohtia…

Departure card TM6

Departure Cardiin täytetään niin ikään henkilötiedot, lennon numero ja allekirjoitus. Departure Card on hyvä säilyttää passinvälissä koko matkan ajan. Poliisin eri tahot tekevät joskus tarkastuksia, joissa passi tulee esittää, ja jos kyseessä on ulkomaalaisviranomaiset voi TM6 lomakkeen puuttumisesta seuranta tarpeetonta päänvaivaa. Jos TM6 lomake häviää matkan aikana ei se kuitenkaan kaada maata. Sellaisen voi uudelleen täyttää lentokentällä, eikä se estä maasta poistumista.

Maasta poistuminen

Jos et poistu maasta viisumin eräpäivään mennessä, joudut maksamaan poistuessasi sakkoa, joka yleensä on 500THB per ylitetty päivä, ei kuitenkaan yli 20 000THB. Sakon maksaminen hoituu lentokentällä tai muulla rajanylityspaikalla. Jos eräpäivän rikkominen on pieni, kuten esimerkiksi yksi päivä, ei sakkoa välttämättä kerätä, tai joskus se on ollut yhdestä päivästä 1000THB, riippuen sen hetkisistä säädöksistä tai paikalla olevasta virkailijasta. Alle 14-vuotiaan lapsen viisumin eräpäivän rikkomisesta ei joudu maksamaan sakkoa. Kannattaa aina hymyillä ja pahoitella asiaa. Hyvä syy myöhästymiselle on aina eduksi, etenkin jos se vetoaa virkailijaan. Suuttuminen, vähättely tai ylimielisyys tekee asiasta aina pahemman.

Viisumin pidentäminen

Jos tiedät, että vierailusi ylittää viisumin eräpäivän, voit hakea jatkoa viisumille Thaimaan maahamuuttoviranomaisilta (Thai Immigration), jonka Bangkokin toimisto nykyään sijaitsee Government Compleksissa, Laksissa, Chaeng wattana Road Soi 7. Taksilla pääsee paikan päälle varmasti helpoiten (kerotmalla kuljettajalle ”suun ratchakaan”). Aukioloajat ovat arkisin 8.30-16.30 (lounastauko klo 12-13). Jos olet lomalla kaukana Bangkokista kannattaa ottaa selvää missä on lähin paikka jossa viisumia voi pidentää.

Viisumin pidentäminen maksaa yleensä 1900THB (+500 per päivä jos viisumi on jo mennyt umpeen). Mukaan tarvitset lisäksi passin, kaksi passikuvaa. Jos sinulla on virallinen lähetystön tai konsulaatin myöntämä turistiviisumi, voit saada pidennystä 30 päivää, jos taas olet saanut tullessa viisumin rajalta tai lentokentältä pidennystä ei saa kuin maksimissaan 7 päivää.

HUOM! Kannattaa ottaa huomioon, että Immigration Office saattaa sijaita kaukana, ja siellä vierähtää helposti koko päivä, joten vierailu ei ehkä ole vaivan arvoinen, jollet ole ylittämässä viisumiasi yli 5 päivää.

Muihin kuin turistiviisumeihin, kuten työ, opiskelu- ja eläkeläisviisumeihin säädökset ovat hieman erilaisia ja riippuvat joskus monestakin tekijästä. Koska säädökset näihin liittyen muuttuvat niin tiuhaa tahtia, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan lähimpään suurlähetystöön tai konsulaattiin. Thaimaan Suurlähetystön yhteystiedot Suomessa:

  • Osoite: Bulevardi 12, 00120 Helsinki
  • Puh. 09 612 2640 (klo 13.30-16.00)
  • Sähköposti: info@thaiembassy.fi, consulate@thaiembassy.fi
  • Verkkosivut: www.thaiembassy.org

Jos olet kiinnostunut pidempiaikaisesta viisumista ota meihin yhteyttä


Lue myös: