Auto ja kuljettaja

Thailand car and driver

Harvat nauttivat Bangkokissa ajamisesta, mutta jotkut haluavat hieman hienomman kuljetuksen kuin paikallistaksit. Limusiininvuokrauspalveluja, jotka tarjoavat ammattilaiskuljettajan on lukuisia tarjolla ja autovalikoima on kirjava jotta jokainen löytäisi haluamansa autotyypin. Palvelun voi muokata omaan tarpeeseensä esim. lentokenttäkuljetus, nähtävyysajelu, kuljetus bisnestapaamiseen, häälimusiini, ostosajelu, golf ekskursio jne.

Lentokentällä limusiinit ovat saatavilla tiskiltä jossa lukee “Limousine Service Counter”, joka sijaitsee Tuloaulatasolla, toisessa kerroksessa Suvarnabhumin lentokentällä Bangokissa.

Auton ja muiden kulkuneuvojen vuokraus

Thaimaassa pidempään matkustaessa auton tai muun kulkuneuvon vuokraus saattaa olla suhteellisen edullinen tapa matkustaa ympäriinsä. Vaikka auton vuokraus kuljettajan kanssa saattaa olla hieman arvokkaampaa, saattaa se silti olla sen arvoista ja säästää monelta ongelmalta joihin ulkomaalaisena auton ratissa Thaimaassa törmää.

Avis, Hertz ja muut kansainväliset autonvuokrausfirmat ovat edustettuna Thaimaassa, tosin autoja vuokraavat myös kilpailukykyiseen hintaan lukuisat paikallisyritykset. Itseasiassa suurin osa paikallisyrityksistä ovat edullisempia, mutta varjopuolena monista autoista puuttuu kunnollinen vakuutus (vaikka vuokraaja toisin väittäsikin). Suomesta käsin hankittu vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja Thaimaassa sattuuneesta onnettomuudesta thaimaalaisella vuokra-autolla, joten kannattaa tarkistaa vakuutusehdot ennen matkalle lähtöä.

Monet autonvuokraajat eivät vuokraa autoja henkilölle, jolla ei ole kansainvälistä ajokorttia, vaikka teknisesti ottaen onkin laillista ajaa Thaimaassa voimassa olevalla ulkomaalaisella ajokortilla. Kansainvälinen ajokortti siis helpottaa vuokrausprosessia huomattavasti. Suomalaisena kannattaa muistaa että Thaimaan liikenne on vasemmanpuoleista, ja usein melko vauhdikasta villinlännen meininkiä, joten kansainvälinen ajokortin lisäksi aiempi kokemus vasemman puoleisesta liikenteestä on erittäin suositeltavaa.

Yhdensuuntainen vuokraus kohteiden välillä on myös mahdollista, mutta todennäköisesti joudut maksamaan ylimääräistä auton jättämisestä eri kohteeseen. Myös kannattaa tankata ennen auton luovutusta, sillä bensa on edullisempaa huoltoasemilla, kuin että vuokrausfirma veloittaa tankkauksesta.

Joskus oli tapana että vuokrausfirma vaati passia pantiksi vuokrauksen ajaksi. Nykyään monelle vuokrafirmalle riittää valokopio luottokortista ja panttimaksu ehkä 50 000THB (n. 1250 EUR). Jotkut paikat hyväksyvät matkasekkejä tai käteistä, yleensä paikalliset vuokrausfirmat ovat joustavampia kuin kansainväliset, tosin paikallisfirmojen kanssa voi helpommin joutua epäselvyyksiin kuin kansainvälisten.

Mopon vuokratessa on tapana että passi jää pantiksi (tosin kannattaa yrittää passikopiota ja sanoa että passi on immigrationissa). Tähän toimenpiteeseen syynä on se, että jos tulee ongelmia esim. mahdollisten onnettomuusvahinkojen korvauksesta, firma on paremmassa asemassa neuvotella kustannuksista. Suurlähetystö voi olla avuksi todella ongelmallisissa tilanteissa.

Vuokra-ajoneuvo kannattaa tarkistaa läpikotaisin ennen vuokrausta, sillä ne eivät aina ole huippukunnossa, etenkään halvimmat tarjotut. Vioista kannattaa huomauttaa vuokraajalle etukäteen, sillä muuten saatat joutua maksamaan vanhoista vioista palautuksen yhteydessä. Kun vuokraat mopoa kannattaa harkita oman lukon hankkimista. On ilmennyt tapauksia, joissa mopon vuokraaja on käynyt “varastamassa” omia vuokrattuja mopojaan ja laskuttanut vuokraajaa hävinneestä moposta, joka on ollut lukitsematta.

Monille Bangkokissa auton vuokraus yhdistettynä hurjaan liikenteeseen muistuttaa lähinnä pahaa unta. Loputtomat liikenneruuhkat ovat jokapäiväistä arkea, onnettomuuksia sattuu erittäin usein, tiet on huonosti viitoitettu ja ihmisten ajotyyli erittäin kyseenalainen. Päiväretkiä ajatellen auton vuokraus kuljettajineen, tai taksilla liikkuminen sopii useimmille paremmin. Toisaalta muualla Thaimaassa kuten esimerkiksi Phuketissa tai Koh Samuilla liikentessä ajaminen ei ole paljon mukavampaa. Tiet ovat huonosti päällysetettyjä, autot ajavat miten sattuu, ja usein tiet ovat pelottavan kapeita.

Matkailijoille mopon vuokraus on melko tavallista, etenkin etelän saarilla, ja pohjoisen kaupungeissa. Mopolla on kätevä liikkua paikasta toiseen ja tutustua hotellin ulkopuoliseen ns. aitoon Thaimaahan. Bangkokissa mopoja on myös vuokralla, mutta riski onnettomuuksiin kasvaa huomattavasti verrattuna muihin Thaimaan kohteisiin.

Kohteissa kuten Koh Samui ja Pattaya mopoja vuokrataan melkein kenelle vaan – vaikket koskaan olisi mopoa edes ajanut. Tämä tekee liikenteestä entistä vaarallisemman. Myös on tavallista thaimaalaisille poliisille pysäyttää ulkomaalaisia mopoilijoita, sillä periaatteessa on laitonta ajaa:

– ilman kansainvälistä ajokorttia, joka oikeuttaa mopolla ajoon
– ilman kypärää

– ilman vakuutusta (vaikka Thaimaan vakuutukset harvoin pitävät sisällään mopo-onnettomuuksia)
– ilman että passisi on mukana koko ajan (hieman ongelmallista, jos jätit passisi pantiksi mopoa vuokratessa)

Jotkut tiet Koh Samuilla ja Koh Phanganilla ovat erittäin vaarallisia. Erityisesti tie Thong Salasta Haad Riniin Koh Phanganilla. Kannattaa olla varovainen, sillä onnettomuuksia tällä alueella sattuu erittäin usein. Lukuisia matkailijoita on kuollut liikenneonnettomuuksissa Thaimaassa. Jos et ole mopoa ennen ajanut, löytyy parempiakin harjoitteluteitä sitä varten. Kypärää kannattaa vähintään käyttää (ilman kypäärää ajo on laitonta), ja ajon aikana on suositeltavaa pukeutua farkkuihin ja umpinaisiin kenkiin sortsien ja rantasandaalien sijaan.

Jos joudut liikenneonnettomuuteen, todetaan se hyvin usein sinun syyksesi (vaikkei todellisuudessa olisikaan) ja todennäköisesti joudut maksamaan korvauksia (paikan päällä) mahdollisista vahingoista (ajoneuvoille tai ihmisille). Jos ihmisiä loukkaantuu, pyydettyä summaa nostetaan kattamaan sairaalakulut – nämä summat ovat neuvoteltavissa, niin hullulta kuin se kuulostaakin!

Jos sattuu vakava onnettomuus tai kuolintapaus poliisi soitetaan paikalle. Saatat silti selvitä maksamalla, mutta tähän ei ole takuuta. Poliisi toimii usein “neuvottelijana” onnettomuusosapuolten välillä vahingonkorvauskeskustelussa. Kummallista kyllä poliisin sympatiat eivät useinkaan ole onnettomuudesta ilmoittaneen puolella. Poliisin toiminta näissä selvittelyissä on täysin arpapeliä, ja ratkaisu saatetaan tehdä perustuen täysin epäoleellisiin asioihin.