Tietoa Thai-ruoasta

Vaikka Thai-ruoka on maineeltaan tulista, se perustuu eri makujen, kuten tulisen, happaman, makeaa, suolaisen ja kirpeän tasapainoon. Se on muutakin kuin vain yksinkertaista makujen yhdistämistä yhdessä ruoka-annoksessa. Yleensä muutamia eri ruokia jaetaan esimerkiksi perheen kesken, jolloin eri ruokien makuja voidaan soveltaa keskenään.

Yksi Thai-ruoan olennaisimpia asioita on käyttää tuoreita yrttejä ja mausteita sekä kalakastiketta lähes jokaisessa ruoassa. Tämä voi olla ongelma kasvissyöjille, vaikka sanomalla “kin zee” kertoaksesi, että olet kasvissyöjä voi auttaa.

Thaimaalaisessa ruoassa on paljon alueellisia eroja, johtuen naapurimaiden, kuten Kiinan, Laosin, Myanmarin ja Malesian vaikutuksesta. Vaikka jotkut Thai-ravintolat ovat erikoistuneet tiettyihin ruokiin, useimmissa on laaja menu thaimaalaisia ​​ja länsimaisia ​​ruokia.

Riisi

Riisi on Thaimaan peruselintarvike, jota syödään useimpien aterioiden yhteydessä aina aamiaisesta jälkiruokaan. Thaimaan kielellä, jos haluat ilmoittaa olevasi nälkäinen tai haluat syödä, sinun tulee kirjaimellisesti sanoa “haluan syödä riisiä.” Ei olekaan sikäli ihme, että Thaimaa on maailman suurin riisinviljelijä maailmassa, ja että Thaimaassa on monia riisikantoja,  joista jokaisella on oma ominainen luonne ja maku.

Arvostetuin Thai-riisi on Jasmiiniriisi, joka on makean tuoksuinen pitkäjyväinen Thaimaasta kotoisin oleva riisi. Se tarjoillaan höyrytettynä useimpien ruokien, kuten thaimaalaisten curryjen kanssa.

Jasmiiniriisi on halutuinta ja myös kalleinta riisiä. Sen vuoksi useimmat ravintolat tarjoilevat Khao Suoy:ta, “kaunista riisiä”, joka on tavallinen valkoinen lajike, jota kasvatetaan runsaasti ja syödään kaikkien ruokien kanssa.

Khao pad tai “paistettu riisi” valmistetaan paistetun porsaan tai kanan, chilien ja kalakastikkeen kanssa. Tyypillisesti siihen käytetään ylijäänyttä Khao Suoy:ta, jotta vanha riisi ei menisi hukkaan.

Khao Tom on suosittu aamiaisruoka, joka on suolainen puuromainen, joka on keitetty sianlihan ja valkosipulin kanssa.

Khao Niaw, “tahmea riisin” syödään käsin, ja se tarjoillaan usein koillisen ruokien, kuten grillatun kanan (gai yang) ja tulisen papaija salaatin (SOM TAM) kanssa. Se on myös tärkeä ainesosa tunnetuimpiin Thai-jälkiruokiin, kuten tahmeaan riisiin mangon kanssa.

Pääruoat

Vaikka nuudeliruoat ovat varsin yleisiä Thaimaassa (jotka ovat tulleet kiinalaisten maahanmuuttajien mukana), useimmat Thai-ruoat ovat paistettuja tai grillattuja ja tarjoillaan riisin kanssa. Kalaa (blah), sianlihaa (moo), naudanlihaa (neua), ja kanaa (Gai)  valmistetaan monella eri tavalla, mutta yleensä ne leikataan pieniksi paloiksi ja paistetaan eri mausteiden, kuten valkosipulin, chilin ja basilikan kanssa. Kala ja kana ovat usein grillattua tai paistettua, mutta kalaa tarjoillaan usein keitettynä ja kokonaisena.

Kastikepohjat

Thai chilitahna tai nam prik, on monen Thai-ruoan perusta, vaikka jotkut sen versiot toimivat myös dippikastikkeena. Thai-chilitahna tehdään sekoittamalla chiliä, valkosipulia, katkaraputahnaa, limeä, ja muita mausteita (riippuen alueesta). Dippinä se tarjoillaan yhdessä raakojen vihannesten ja joskus sianlihan kuorien kanssa.

Thai gourmet -erikoisuuksia

Vaikka “Thai-ruoka” on saanut kansainvälistä tunnustusta, thaimaalaiset ruoat voidaan eritellä alueen mukaan josta se on kotoisin. Thaimaan eri alueet ovat kehittäneet oman ruokansa, jotka ovat hyvin erilaisia kuin muilla alueilla. Thaimaan koillisosan ”Issarnin” ruoka on samantyyppistä kuin naapurimaa Laosin ruoka, vaikka thaimaalaiset versiot esimerkiksi Som Tamista ovat paljon tulisempia. Etelän curryt sen sijaan ovat vähemmän mausteisia, ja niissä on malesialaisia vaikutteita, kuten enemmän kookosta ja kurkumaa. Thaimaalaiset rakastavat kalaa oli se sitten joesta tai merestä, ja Thaimaan rannat ovat paras paikka maistella thaimaalaisia ​​äyriäisruokia.