Thailändsk matkultur

Thaimat har som bekant ett rykte om sig att vara kryddstark, men faktum är att man i Thailand strävar efter att hitta en balans mellan kryddstarkt, surt, sött, salt och beskt. Detta innebär inte att man bara blandar en massa olika smaker i en rätt, smakkontrasterna upplevs lika bra om de finns i olika rätter. Det är en av anledningarna till att thailändare helst äter tillsammans och delar på olika rätter.
Användandet av färska örter och kryddor är ett av thaimatens främsta kännetecken. Dessutom brukar man tillsätta en speciell sås, gjord på fermenterad fisk, i så gott som varenda rätt. Denna fisksås kan ställa till det lite för vegetarianer, men om man säger “jay” när man beställer mat vet kocken att rätten ska vara helt vegetarisk.

Det finns många olika lokala varianter av det som anses vara typisk thaimat. Variationerna beror på influenser utifrån, ofta från Kina, Laos, Burma eller Malaysia. Somliga restauranger specialiserar sig på några få rätter, men de flesta kan erbjuda en diger meny med såväl thailändska delikatesser från hela landet som västerländska rätter.

Ris

Ris är thailändarnas absolut viktigaste basföda och man äter ris till de flesta måltider – från frukost till dessert. Faktum är att det thailändska ordet för äta (gin kaaw) bokstavligen betyder “äta ris”, och Thailand råkar också vara världens största exportör av ris. Det odlas och äts många sorters ris i Thailand, alla med olika smaker och egenskaper.
Jasminris har sitt ursprung i Thailand och är den mest uppskattade rissorten bland thailändarna. Detta sötdoftande, långkorniga ris är det finaste ris man kan servera till de flesta rätter, bland annat thailändska currygrytor.

Jasminris är den mest eftertraktade rissorten och också den dyraste. Följaktligen serverar de flesta restauranger khao suay (betyder “vackert ris”), en vanlig variant av vitt ris som finns i överflöd och äts till alla möjliga maträtter.
Khao pad (stekt ris) är ris som steks tillsammans med fläskkött, räkor eller kyckling samt chili och fisksås. Ofta använder man överblivet khao suay för att inte behöva slänga ris som stått ett tag.

Khao tom är en vanlig frukosträtt, den består av en salt, grötliknande rissoppa som tillagas tillsammans med fläskkött och vitlök.
Khao niaw (klibbris) äts med händerna och serveras till rätter som härstammar från nordöstra delen av landet, till exempel gai yang (grillad kyckling) eller som tam (kryddig papayasallad). Khao niaw ingår även i Thailands kanske mest populära dessert – mango och klibbris med söt kokosmjölk.

Huvudrätter

Nudelrätter är förvisso vanliga (nudlarna kom till Thailand med kinesiska immigranter), men de flesta rätter är stekta eller grillade och serveras med ris. Fisk (bplah), fläskkött (moo), nötkött (nua) och kyckling (gai) tillagas alla på många olika vis, men vanligtvis skärs köttet i lagom stora bitar och steks tillsammans med kryddor som vitlök, chili och basilika. Fisk och kyckling grillas ofta och fisk brukar serveras i form av en hel fisk.

Chilipasta och chilisås

Thailändsk chilipasta (nam prik) är en slags sås som utgör basen i många rätter. Det finns även vissa varianter som används som dippsås. Man gör nam prik genom att blanda chili, vitlök, räkpasta, lime och andra kryddor. När den används som dippsås brukar man dippa råa grönsaker och ibland även fläsksvålar.

Lokala specialiteter

Thaimat är vida berömt, men det thailändska köket kan delas in i mindre grupper efter området där en maträtt först uppstod. Varje region har utvecklat sin speciella matkultur och tillagar rätter på ett annorlunda sätt än i övriga landet. Mat från Isaan (nordöstra delen av landet) har många likheter med kosten i grannlandet Laos, även om den thailändska varianten av en maträtt ofta innehåller avsevärt mycket mer chili. Södra delen av landet är berömt för lite mildare currygrytor, ofta med influenser från det malaysiska köket. I söder använder man sig gärna av kokosmjölk och gurkmeja i maten. Fisk är populärt i hela landet, både sötvattens- och havsfiskar, men logiskt nog bör man söka sig till kusten för att kunna avnjuta de allra bästa fisk- och skaldjursrätterna.