Shoppingtips

Thailand shopping tips

Shopping är en av de allra populäraste sysselsättningarna för besökare i Thailand. Nedanstående tips är tänkta att hjälpa turister få ut det mesta av sina shoppingrundor i Thailand. Här finns information om var och när man ska shoppa, hur man prutar, vilka betalningsmetoder som fungerar, hur man går till väga för att få momsen återbetald samt vilka bytes- och återköpsrätter som finns. Sammanfattningsvis kan det hjälpa såväl shoppingfanatiker som turister på avslappnad souvenirjakt att få en trevlig shoppingupplevelse.

Öppettider

De flesta butiker, bland annat de i köpcentrum och varuhus, håller öppet mellan 10.00 – 22.00. Affärer i turistområden brukar dock stänga senare än de på mindre orter. En del butiker har stängt på söndagar, men i Bangkok och på större turistorter har man öppet sju dagar i veckan. En typisk nattmarknad öppnar vid skymningen och stänger vid midnatt. Färskvarumarknader, där de flesta thailändare handlar mat, öppnar cirka kl. 04.00 och stänger vid 09.00.

Priser och prutande

Varuhus brukar använda sig av fasta priser men på övriga ställen förväntas kunden pruta, framför allt på nattmarknader och andra lokala marknader. Prisnivåerna varierar ständigt, men man kan ofta få en vara 10-40% billigare än utgångspriset. Det slutgiltiga priset bestäms ofta av hur skicklig kunden är på att pruta i kombination med försäljarens humör. Kom ihåg att thailändare uppskattar artigt uppträdande och prutning med glimten i ögat. Med lite tålamod och ett vänligt leende kan du inte bara få ett bättre pris, du får även uppleva shopping som den konstform det faktiskt är i vissa länder. En bra teknik är att på ett halvintresserat vis fråga om ett föremål för att på så sätt få en uppfattning om priset. Om du därefter börjar gå iväg kommer försäljaren förmodligen ropa ett lägre pris efter dig. Ett annat tips är att shoppa så fort marknaden har öppnat. Försäljare ger ofta lägre pris i början på arbetsdagen eftersom de tror att en tidig försäljning innebär goda affärer under resten av dagen.

Återbetalning av moms

Besökare som reser in i landet på ett turistvisum har rätt till återbetalning av moms. Momssatsen för återbetalning ligger på 7 % och kan tillämpas på varor som har köpts av registrerade affärsidkare eller i taxfreebutiker. Momsåterbäring kan begäras om man har kvitton som bevisar inköp för sammanlagt minst 5 000 Baht, och de olika inköpen får inte understiga 2 000 Baht per kvitto/dag. När besökaren har gjort sina inköp i en registrerad butik måste han/hon fylla i en blankett och kunna visa upp sitt pass och reseuppgifter. När besökaren sedan lämnar landet ska dessa handlingar visas upp på flygplatsen innan han/hon går igenom passkontrollen. Blanketten ska lämnas till kontoret för momsåterbetalning, på Suvarnabhumi ligger det i närheten av entrén till inhemska avgångar.