Koh Tao

Koh Tao

Pieni Koh Tao (suom. kilpikonnasaari) on suosittu kohde sukeltajien keskuudessa, vaikka saaren kauneus ja luonnonvaraisuuden charmi houkuttelee Koh Taolle toki muitakin matkailijoita.

Koh Tao sijaitsee Siaminlahdella noin 45 kilometriä pohjoiseen Koh Phanganista. Sukeltajat ovat todella omineet Koh Taon, joka on selkeästi sukelluskohteena Thaimaan hienoimpia. Jopa kansainvälisessä mittakaavassa saari on sukeltajien tuntema, sillä ainoastaan Cairns Ausraliassa jakaa enemmän PADI sertifikaatteja kuin Koh Tao.

Vaikka kaiken nähnyt sukellus-snobi saattaakin nenäänsä nyrpistellä, tarjoaa Koh Tao aloitteleville sukeltajille ja kokeneemmillekin sukeltajille taatusti mahtavia sukelluskokemuksia. Matalat ja kirkkaat vedet Koh Taon ympäristössä tarjoavat valtavan kirjon vedeneläviä ja koralleja, jotka varmasti ovat näkemisen arvoisia. Saari itsessään on myös näkemisen arvoinen ja tunnelmaltaan ehkä jopa Thaimaan rentoutunein.

Koh Tao on myös tärkeitä pesimiskohteita karettikilpikonnille ja liemikilpikonnille. Tästä johtuen Koh Taolla noudatetaan luontoystävällisiä sukelluskäyntänteitä. Satoja nuoria kilpikonnia ”istutetaan” Koh Taon ympäristön ekosysteemiin, jolla pyritään säilyttämään ja kasvattavaan alueen koralliriuttoja.

Ei-sukeltajat voivat puolestaan nauttia Koh Taon luonnonrauhasta ja kauneudesta. Koska sukeltajat viettävät suuren osan ajastaan veden alla, on Koh Tao päiväsaikaan melko kuollut. Ei-sukeltajille tarjotaan silti monia aktiviteetteja joista valita: veneretki saaren ympäri rantoja ja lahdenpoukamia pitkin, vaellusretki saaren korkeimpaan kohtaan, tai ihan vain rentoutuminen riippumatossa ja nauttiminen näkymästä läheiselle Koh Nang Yuanille, joka jo itsessään on uskomaton näky.

Vaikka viereisen Koh Phanganin Full Moon partyt ovatkin houkutelleet pienelle Koh Taolle myös juhlakansaa, on silti Koh Tao onnistuttu säilyttämään suhteellisen hiljaisena ja tunnelma saarella on edelleen pääosin rentouttavaa. Majoitusvaihtoehtoja Koh Tao tarjoaa pelkistetyistä perusbungaloweista aina pieniin, mutta viihtyisiin boutiqueversioihin saakka. Koh Taosta voi siis nauttia oli reissussa budjetilla tai ei.

Koh Taolle pääsee Bangkokista bussilla, junalla tai taksilla ensin joko Chumphoniin tai Surat Thaniin, josta lautalla loppumatka. Kiireisimmät pääsevät paikanpäälle esimerkiksi lentämällä Koh Samuille, josta lautalla loppumatka Koh Taolle.

Vinkkejä!

Koh Taolla on lukuisia ensiapuklinikoita, mutta lähimmät sairaalat sijaitsevat Koh Samuilla ja mantereella Chumponissa.

Sähkö Koh Taolla tuotetaan generaattoreilla, joka on kallista. Valot, tuulettimen ja ilmastoinnit olisi hyvä sulkea huoneesta lähtiessä.

Älä heitä vessapaperia pönttöön. WC-putket ovat todella ahtaita ja menevät helposti tukkoon. Lisäksi tukoksen avaaminen on erittäin haastellista!

Jos vuokraat mopon Koh Taolla, aja varovasti. Tiet voivat olla mutkikkaita ja jyrkkämäkisiä.

Vältä alkoholin juomista ennen yösukellusta.

Kannattaa käyttää hyttysmyrkkyjä erityisesti auringon laskettua

Älä roskaa! Jopa tupakantumpit ja juomapullojen muovipaperit saattavat vaikuttaa alueen ekosysteemiin

Säästä vettä. Se voi loppua, jos jätät veden juoksemaan.

Älä heitä mereen mitään!

Ethän koske mihinkään veden alla: koralleihin, kilpikonniin tai muihin vedenasukkeihin.

Lue myös: