Pengar och kostnader

Thai-Baht

Ska jag pruta på allt?

Besöker du större eller finare varuhus så är det oftast priset på prislappen som gäller. På marknader och andra ställen är det dock normen att pruta. Oftast kan du komma ner 10-40 % av priset beroende på ställe och din skicklighet på att pruta.

När du prutar ska du dock komma ihåg att göra det med ett leende. Thailändare uppskattar inte att du brusar upp eller blir arg, utan tålamod och ett skratt leder både till ett lägre pris och en trevligare upplevelse. Det är också lätt att glömma ibland hur lite det kan röra sig om, ibland kan det var bra att svälja stoltheten, framförallt om summan är 20-30 baht eller lägre.

Hur mycket ska jag budgetera per dag?

Om du reser med en stram budget så kan du klara dig på runt 500 baht per dag i stort sett i hela landet. Detta kräver dock att du äter från det lokala köket och använder dig av lokaltransport. Besökare som bor på lite ”finare” hotell och äter på restaurang, bör budgetera med 600-1000 baht per dag utanför huvudstaden och det dubbla om du befinner dig i Bangkok. Är pengar inget problem går det lätt att spendera en förmögenhet i Bangkok som har både hotell och shopping i världsklass.

Hur kan jag få pengar skickade till mig i Thailand?

Western Union är det enklaste sättet att ta emot pengar, dock kommer det med en ganska saftig avgift. Du kan också föra över pengar till växlingskontor och större banker. I de flesta fall räcker det med passet för att få denna service. Western Union finns på Bank of Ayutthaya-kontoren runt om i hela landet (leta efter gulsvarta skyltar)

Hur kan jag skicka pengar från Thailand?

Även här kan du använda dig av Western Union eller en vanlig banköverföring.

Ska jag ha kontanter, resecheckar eller konto-/kreditkort?

Thailändska baht går att använda överallt och växlingskontor (Super Rich brukar ha bäst kurs) finns tillgängliga överallt i Bangkok och på banker runt om i landet. På de allra flesta större uteställen och varuhus går det bra att betala med kort, det kan dock hända att en extra avgift tas ut av både ditt kortbolag och i butiken där du handlar. Resecheckar kan växlas in i de flesta banker över Thailand, samt i vissa butiker.

Kan jag få tillbaka skatt (VAT) för varor jag köper i Thailand?

Besökare i Thailand på turistvisum har möjlighet att få 7 % V.A.T (Value Added Tax) tillbaka på varor de köper i registrerade butiker. Denna återbetalning gäller endast om du har handlat för 5 000 baht eller mer, mot uppvisande av kvitton på minst 2 000 baht/per kvitto/per dag. Återbetalningen sker på Bangkoks internationella flygplats, Suvarnabhumi, och alla papper måste vara ifyllda innan du passerar passkontrollen. Du hittar VAT-kontoret nära ingången till inrikesflygen (Domestic Departures).

Var får jag den bästa växlingskursen?

Banker och lagliga växlingskontor erbjuder de bästa kurserna. Uttagsautomater (ATMs) som accepterar både Visa och MasterCard kan du hitta överallt i de större städerna och ger tillbaka thailändska baht. Många växlingskontor ger dig möjligheten att ta ut på kredit på ditt kreditkort, ofta till bra växlingskurser men till en hög avgift.

Hur mycket utländsk valuta kan jag ha med mig?

Det finns ingen gräns för hur mycket pengar du kan ta med dig in i Thailand. Du kan dock inte lämna med mer än 50 000 baht per person utan ett speciellt tillstånd.

Måste jag lämna dricks i Thailand? Hur mycket?

Att ge dricks är inte normen i Thailand även om det ökar i takt med att antal turister i landet. Många hotell och restauranger har redan lagt till 10 % i serviceavgifter på notan och då förväntar man sig heller ingen dricks. Taxichaufförer förväntar sig inte dricks men att runda av uppåt är ofta uppskattat. 20-50 baht är en lämplig summa att ge hotellportieren för hjälp med väskorna. På restauranger rundar du också av uppåt eller lägger 20-100 baht i dricks om du är på ett finare ställe eller servicen har varit riktigt bra.

Vilken valuta använder man i Thailand?

Den thailändska valutan heter Baht. Sedlar finns i 20, 50, 100, 500 och 1000. Det går 100 satang på en baht och mynt finns i 25 och 50 satang och 1,2, 5 och 10 baht.

Öppettider för banker och växlingskontor

Generella öppettider är som följer:

Banker: Måndag – fredag 09.30 – 15.30. Stängt lördag och söndag.

Växlingskontor: 08.30 – 22.00. Varje dag.

Växlingskontor på hotellen: Öppet dygnet runt.

Kontokort/kreditkort i Thailand?

Det kan vara säkrast att inte gå runt med för mycket kontanter. Det bästa alternativet är att ha med ett kort och ta ut pengar löpande ur uttagsmaskiner. Uttagsmaskinerna accepterar de flesta internationella korten och ger thailändska baht tillbaka. Dessa finns att finna överallt i landet från shoppingcentra till mindre städer och byar.
Växlingskursen räknas ut automatiskt och är ofta i paritet med de bästa växlingskontoren och bankerna. Dock har bankerna i Thailand sedan 2009 börjat lägga på 150 baht (c:a 39 kr) på varje uttag från internationella kort. Måste du dessutom betala till din bank hemma (ICA Banken har inga avgifter för utlandsuttag) så är det bäst att inte ta ut alltför små summor. Den högsta summan du kan ta ut på en gång ur uttagsmaskinerna från de flesta bankerna är 20 000 baht.

Det finns också speciella växlingskontor, framförallt i turistområdena, som ger dig möjlighet att växla från din valuta till baht eller andra valutor. Dessa är dock mest användbara om du glömt din PIN-kod eller om det av någon anledning inte finns någon ATM i närheten eller ditt kort av någon anledning inte accepteras.

Det finns en del uttagsmaskiner som inte accepterar vissa kort. Visa och MasterCard är de säkraste alternativen och maskinerna visar med klisterlappar vilka kort som går att använda. Skulle du ha andra kreditkort såsom Plus, Cirrus eller American Express, går det ofta att hitta maskiner även för dessa, även om det kan krävas lite mer letande. Uttagsmaskinerna finns som regel alltid på minst två språk, thailändska och engelska.

Det finns alltid en risk att en uttagsmaskin är riggad av brottslingar som vill åt dina kortuppgifter. Har du möjlighet ska du därför använde uttagsmaskiner i de större varuhusen eller täcka över med ena handen när du slår in din kod.

Även om uttagsmaskiner finns nästan överallt så är det klokt att alltid ha lite kontanter på dig. En anledning till detta är att uttagsmaskiner ibland slutar fungera sent på kvällen och repareras inte förrän på morgonen efter. En annan anledning är att om du tappar bort kortet eller det blir stulet står du där utan pengar helt och hållet. Thailand är generellt sätt ett mycket säkert land att besöka, men stöld kan ske var man än är i världen.

För att spara lite pengar är också kontanter den bästa betalningsmetoden. Trots att det enligt thailändsk lag förbjudet för butiker och restauranger att lägga på kortavgiften (runt 2.25 % till 3.5 % beroende på kort) på din nota, så är det många som ändå gör det. Det kan också hända att de vill lägga på 4-5 % istället och då är kontanter definitivt ett bättre val.
Om du tappar bort ditt kort eller har andra problem, kan du nå kortföretagen i Bangkok på följande nummer:

MasterCard (02) 260-8572

Visa (02) 273-1199 eller (02) 273-7449

American Express (02) 273-0022 eller (02) 273-0044

Diner’s Club (02) 238-3660