Tuk-Tuk

Tuk tuk in Bangkok

Yksi Thaimaalle tunnusomaisimmista kuljetusmuodoista on tuk tuk. Värikkäät ja äänekkäät tuk tukit löytyvät joka puolelta Bangkokia, ja ovat ehdoton kokemus matkailijoille. Ne ovat myös kätevä tapa niin matkailijoille kuin paikallisillekin liikkua ympäriinsä.

Vaikka tuk tukit ovat yleensä taksia kalliimpia, niitä on usein helppo löytää ja niissä joidenkin mielestä on hauska matkustaa. Tuk tukien hinnat eivät ole kiinteitä, ja tuk tuk kuskit ovat kuuluisia perimään joskus älyttömiäkin hintoja erityisesti tietämättömiltä turisteilta. Hinta kannattaa siis sopia ennen matkaa. Tuk tuk kyydin hinta pitäisi olla 30-50THB (0.80-1.20 euroa) riippumatta siitä kuinka monta matkustajaa on kyydissä.

Thaimaan eri osissa tuk tukeja näkee erilaisia, ja jotkut saattavat olla hyvinkin erilaisia perinteisistä Bangkokin tuk tukeista. Esimerkiksi on moottoripyöriä, joihin on liitetty lisävaunu, joita näkee mm. Ao Nang beachillä Krabilla. Thaimaalaiset viittaavat sanaan tuk tuk kaikista pienemmistä ajoneuvoista joissa on kolme pyörää.

Varoituksen sanana erityisesti suosituissa turistikohteissa: tuk tuk kuskit ovat usein mukana huijauksissa jotka kohdistuvat sinisilmäsiin turisteihin. Jos turistikohteen lähellä tapaat tuk tuk kuskin joka kertoo kohteen olevan tänään suljettu, pitäisi varoituskellojen soida. Kyseessä on huijaus, jossa tuk tuk kuski lähtee korvaukseksi näyttämään kaupunkia ilmaiseksi. Huijauksen kohde päätyy useisiin kauppoihin jossa painostetaan ostamaan kalliita tavaroita. Nämä kaupat maksavat tuk tuk kuskille provisiota kauppaan tuoduista “uhreista”.