Mopot ja skootterit

Bangkok motorbike taxi

Mopot ja skootterit ovat yksi suosituin kulkumuoto Thaimaassa, sillä ne ovat edullisia eivätkä kuluta paljon polttoainetta. Niin kaupungeissa kuin maaseudullakin mopoilla ajavat lukuisat paikalliset niin työmatkoja kuin vapaa-ajan kulkua.

Matkailijoille mopoja on tarjolla vuokralle ja taksipalveluna. Yleensä oranssiliiviset Thaimaan mopotaksit löytyvät lukuisista Bangkokin ja muiden kaupunkien kadunkulmista. Hinnat ovat yleensä kiinteitä, tosin huijareitakin löytyy. Mopotaksit ovat nopein ja samalla vaarallisin tapa liikkua Thaimaassa. Hinnat ovat erittäin edullisia vaihdellen 5-60 THB välillä, riippuen matkan pituudesta.

Mopon vuokraaminen on myös edullista, mutta kokemattomille erittäin vaarallista. Erityisesti pohjoisen kaupungeissa, kuten Chiang Mai ja Chiang Rai, sekä rantakaupungit Phuket ja Koh Samui, yleisin kuolinsyy ulkomaalaisille Thaimaassa on mopo-onnettomuudet. Tosin mopolla liikkuminen on edullista ja kätevää, jos vain ajaa varovasti.

Passipanttia ja noin 150THB (3,80 euroa) vastaan mopon saa vuokralla päiväksi. Täysin automaattisista skoottereista joutuu usein maksamaan hieman enemmän. Isommat moottoripyörät ovat 2500 THB (n. 60 euroa) ylöspäin.

Kannattaa aina tarkistaa ajoneuvon kunto vuokraamisen yhteydessä, muuten saatat joutua maksamaan vanhoistakin vahingoista. Lain mukaan mopoa ajavalla täytyy olla kansainvälinen tai paikallinen mopokortti, tosin sitä tuskin kysytään vuokraamisen yhteydessä. Poliisia joskus kiinnostaa kysyä mopokorttia turistilta, mutta jos poliisi on päättänyt sakottaa sinua, saat sakon joka tapauksessa jostain muusta “rikkeestä” vaikka mopokortti löytyisikin.

Kypärän käyttöä vaatii niin laki kuin terve järkikin. Ottaen huomioon mopoilun vaarat, kannattaa myös kypärän lisäksi pukeutua farkkuihin ja umpinaisiin kenkiin mopoa ajaessa. Vaikka thaimaalaisilla onkin uskomaton taito syödä ja puhua puhelimeen samalla kuin koko perhe istuu mopon takaistuimella, suosittelemme välttämään tämänkaltaista toimintaa ja keskittyä kerralla vain ajamiseen Thaimaan liikenteen vilinässä.