Laivat ja veneet

Bangkok Longtail Boats

Yksi loistava tapa tutustua Thaimaahan on jokilaiva. Bangkokia ympäriajelu jokilaivalla on loistava tapa saada kokemuksia paikalliselämästä, ja matkailijoille mahtava tapa nähdä kaupunkia. Chao Phraya joki on valtaisa kulkuliikenteen väylä, joka vilisee lauttoja, vesitakseja (the Chao Phraya Express) ja pitkähäntäveneitä, jotka palvelevat niin paikallisia kuin matkailijoita. Laivalinjoja on erilaisia: paikallislinja, expresslinja, ja semi-express linja, jotka melkein kaikki yhdistävät BTS Silomin linjaan (Saphan Taksinin asemalle) ja muihin tärkeisiin kohteisiin joen varrella.

Joella matkustaminen on usein nopea tapa liikkua eripuolille kaupunkia ja pitkätkin välimatkat taittuvat yllättävän nopeasti. Lisäksi Chao Phraya pitkin matkustaminen tarjoaa ihastuttavan vaikutelman jokien tärkeydestä Thaimaassa. Ennen teitä joet olivat tärkein kulkuyhteys niin kauppamatkaajille, kuin paikallisliikenteelle. Joen varrella on edelleen paljon temppeleitä, ja tavaraa kuljetetaan suurissa proomuissa. Joen varrella asuu paljon kalastajaperheitä, ja jokea käytetään vielä tänä päivänäkin peseytymiseen. Jokiristeily tai paikallistaksi on loistava tapa päästä esimerkiksi historialliselle Ratanakosinin alueelle, jossa mm. Grand Palace sijaitsee. Samoin monet venefirmat järjestävät reissuja Bangkokista Ayutthayaan asti.

Bangkok tunnettiin joskus nimellä “Idän Venetsia”, ja se onkin täynnä pieniä kanaaleja (“khlong”). Klong Saen Saeb (khlong sään sääp) venepalvelu tarjoaa nopean ja edullisen kulkuyhteyden Bangkokin keskiosissa. Näitä veneitä käyttävät pääasiassa paikalliset, ja ne tarjoavat loistavan tavan nähdä paikallista Bangkokia, sekä ovat usein paljon nopeampi tapa liikkua kuin esimerkiksi ruuhkataksissa istuminen.

Etelä-Thaimaan rannikoilla Andamanin meren ja Siaminlahden lukuisille saarille kulkuyhteys järjestyy lautalla. Suosituimmat lauttavälit ovat Surat Thani – Koh Samui / Koh Phangan ja Phuket tai Krabi – Koh Phi Phi. Lauttoja on eriaisia nopeista katamaraaneista yli yön kestäviin autolauttoihin.

Thailand boats

Saarien ympäristöön voi kätevästi tutustua veneillä. Phuketista tai Koh Samuilta voi vuokrata pikaveneitä joilla pääsee lähisaarten hiekkarannoilla, kun taas Koh Taolla ja Koh Lantalla pitkähäntäveneet toimivat takseina, kuljettaen matkustajia rannoilta toisille. Vuokrahinnat ovat neuvoteltavissa per tunti, per päivä jne. Joillain reiteillä, kuten esimerkiksi Krabilta Railey Beachille on kiinteä hinta.

Saarille matkustaessa ei ole välttämätöntä ostaa paluulippua lautalle. Lautat ovat tuskin koskaan loppuunmyytyjä, joten paluulippu järjestyy aina poistumispäivänä ongelmitta. Tämä myös antaa joustavuutta, jos suunnitelmat muutuvatkin, ja vierailua halutaan pidentää. Samoin jos haluatkin jatkaa esimerkiksi toiselle saarelle, tai tulla eri teitse takaisin on hyvä ostaa vain yhdensuuntainen lippu. Lisäksi jos lähtiessä lipusta pyydettiin ylihintaa, et ainakaan maksa sitä kahdesti.

Joskus liian täydet lautat ovat joutuneet onnettomuuteen etenkin kun merenkäynti on ollut tuulista, mutta tämä on erittäin harvinaista. Nyrkkisääntönä päiväsaikaan matkustaminen on turvallisempaa ja silloin kun merenkäynti on tyyntä.