Juna

train bangkok - chiang mai

Rautatiet Thaimaassa kattavat noin 4000 kilometriä pitkän verkoston, joka on suhteellisen tehokas. Matkustajat voivat liikkua kätevästi Chiang Maista Bangkokin kautta Laosin tai Malesian rajoille, sekä lukuisiin muihin kohteisiin. Vaikka matka yleensä junalla saattaa kestääkin pitempään kuin bussilla, junat yleensä ovat yleisesti ottaen turvallisempi ja mukavampi tapa matkustaa. Suosituimpia junareittejä ovat Bangkok – Chiang Mai, Bangkok – Surat Thani (josta lautat Koh Samuille, Koh Taolle ja Koh Phanganille lähtevät).

Junapalveluja on kolmessa eri luokassa, joka mahdollistaa junalla matkustamisen niin budjettimatkajalle, kuin mukavuuksista nauttiville. Vaikka ensimmäisen luokan olosuhteet ilmastoiduissa makuuvaunuhyteissä ovatkin monesti Suomen tasoa, saattavat hinnat usein olla kalliimpia kuin budjettiluokassa saman matkan matkustaminen lentäen. Kolmannen luokan liput puolestaan ovat bussiakin halvempia, mutta kovalla puupenkillä 11 tuntia istuen matkustaen, tai joskus jopa seisten, ei välttämättä ole mukavin vaihtoehto. Toisen luokan liput ovat samaa hintaluokkaa kuin ensimmäisen luokan bussiliput, tosin junassa penkit muuntuvat vuoteksi, joten yön yli matkustaminen on paljon mukavampaa bussiin verrattuna.

Junia lähtee aamusta iltaan, tosin jotkut ovat pikajunia, jotkut pysähtyvät useammin paikallisasemilla ja joissain on ainoastaan kolmannen luokan paikkoja. Junaliput myydään usein nopeasti loppuun, erityisesti juhlapyhiksi ja viikonlopuiksi. Suosituimpia paikkoja ovat makuuvaunupaikat, sillä niitä on yleensä vain rajoitettu määrä, ja toisen luokan vuoteiksi muuntuvat penkkipaikat. On hyvä siis varata matkansa etukäteen menemällä itse asemalle ostamaan lipun, käyttäen matkatoimistoa, tai varaamalla Thaimaan Valtion Rautateiden kautta (State Railway of Thailand). Aikataulut ja lippujen saatavuus päivitetään yleensä heidän www-sivuillaan: www.railway.co.th.