Bussit

bus-bangkok

Thaimaan bussiverkosto on erittäin suosittu tapa matkustaa niin Bangkokissa kuin pitkilläkin matkoilla provinssien välillä.

Bangkokin bussijärjestelmä tarjoaa busseja (‘rot mee’) joka lähtöön kooltaan, tyypiltään ja hinnaltaan. Pääasiassa tämä johtuu siitä, että osa busseista on julkisia, osa yksityisten yrittäijien. Vaikka bussin odottaminen voikin joskus olla hikistä puuhaa liikenteen saasteen keskellä, saattaa sitä olla myös käveleminen pisteestä A pisteeseen B. Jos olet budjettimatkalla etkä pelkää pientä seikkailua, suositellaan tätä vaihtoehtoa ehdottomasti. Hyppää rohkeasti bussin kyytiin joka on menossa siihen suuntaan minne sinäkin. Matka maksaa 7THB ylöspäin 14THB (0.18-0.35EUR) asti riippuen bussin hienoudesta (ilmastointi ym.). Bussista hypätään pois vauhdista, ja ovet harvoin sulkeutuvat matkan ajaksi. Iäkkäämmille matkaajille Bangkokin paikallisbusseja ei välttämättä suositella.

Sensijaan pitkän matkan bussit (‘rot thua’) sopivat kaikille matkustajille, ja ne lähtevät yleensä keskitetyiltä bussiasemilta eri kaupungeissa. Yleisiä bussireittejä Thaimaan sisällä pitkän matkan busseille ovat Bangkokista Pattayalle, Tratiin, Hua Hiniin, Cha-Amiin, Ayutthayaan, Kanchanaburiin tai muihin kohteisiin Pohjois, Etelä tai Itäiseen Thaimaahan. Valtion busseilla matkustaminen on luotettavaa, edullista ja verkosto kattaa käytännössä koko maan.

Valitessa bussia Bangkokista pitkälle matkalle kannattaa huomata että usein busseja on eriluokkaisia vaihdellen kaksikerroksisista luksusbusseista “Super VIP Bus” pieniin ilmastoimattomiin vanhojen HKL bussien näköisiin busseihin, joita vieläkin joillain pitkän matkan reiteillä tarjotaan. Eri tasoiset bussit ovat myös palveluiltaan ja mukavuudeltaan eri tasoisia, joissain on vessat – joissain ei, joidenkin penkit taittuvat – joidenkin ei jne. Riippuen matkabudjetistasi ja matkanpituudesta kannattaa kiinnittää huomiota bussin luokitukseen:

Paikallisbussit: Hyviä lyhyille matkoille, erittäin helpoja, usein tupaten täynnä ja hitaita.

Expressbussit: Oranssit bussit ovat hyvä budjettiratkaisu. Usein melko hitaita, mutta tarpeeksi tilavia mukavaan matkustamiseen.

Toisen luokan bussit: Sinivalkoiset bussit, joissa tarjotaan ilmastointi, eivät tosin aina mene suorinta tietä, ja pysähtyvät siellä täällä matkan varrella.

Ensimmäisen luokan bussit: Muuten samanlaisia kuin toisen luokan bussit, mutta reitti on suorempi, eikä pysähdyksiä matkalla tule niin paljon.

VIP bussit: Matkusta kuin rokkitähti (ainakin melkein). VIP-bussissa näytetään usein Thaiksi dubattuja leffoja tai paikalliskaraokevideoita. Usein matkalla tarjotaan evästä ja pullo vettä.

Super VIP bussit: Näissä tilavissa ilmastoiduissa busseissa on ainoastaan 24 istumapaikkaa jotka vääntyvät melkein joka asentoon (joissain jopa hierovat tuolit!), joten sopivat parhaiten yli yön matkoille. Kuin VIP busseissakin näissäkin joskus näytetään kovaäänisesti leffoja ja karaokea.

Bangkokista matkatessa bussit lähtevät eri asemilta riippuen matkakohteestasi. Muissa kaupungeissa Thaimaassa on pääasiassa vain yksi bussiasema, johon kaikki bussit saapuvat ja lähtevät.

Bangkokin Bussiasemat

Itäinen Bussiasema (Eastern Bus Terminal): Ekkamai Station
Sukhumvit Road.

Puh: +66 2 391 2504
Parhaiten Ekkamaille pääsee ottamalla BTS Skytrainin Ekkamain BTS asemalle joka sijaitsee Sukhumvitin linjalla. Taksilla: Ekkamai Bus Station (Sukhumvit Soi 63 vastapäätä)

Pohjoinen Bussiasema (Northern Bus Terminal): Mo Chit Station
Kamphaengphet 2 Road.
Pohjois-Thaimaan Bussit: +66 2 936 3660
Koillis-Thaimaan Bussit: +66 2 936 0667
Keski-Thaimaan Bussit: +66 2 936 1897

Päästäksesi Mo Chit Bussiasemalle voit matkustaa joko BTS Mo Chit asemalle (pääteasema), josta jatkaa joko mopolla (n.50THB) tai mennä taksilla loppumatkan. Tai voit toki ottaa taksin suoraan Mo Chitin bussiasemalle (voi ruuhka-aikaan olla hidasta).

Eteläinen bussiasema (Southern Bus Terminal): Sai Tai Mai Station
Boromratchchonnani Rd, Bangkok
Puh: +66 2 435 1200

Päästäksesi Sai Tai Mai Bussiasemalle voit ottaa paikallisbussin numero 511 Sukhumvit Roadin varrelta. Tai vaihtoehtoisesti ensikertalaisille tai ei-seikkailunhaluisille suositellaan ottamaan suoraan taksin Sai Tai Mai Stationille, sillä aseman löytäminen ensikertalaisena saattaa olla hieman hankalaa.