Chiang Mai

Doi-Inthananon-Thailand

Thaimaan ‘pohjoisen ruusuksi’ kutsuttu Chiang Mai on luonnon ja kulttuurin kehto täynnä eri etnisiltä taustoilta olevia ihmisiä, lukuisia nähtävyyksiä ja tietysti – lämmintä vieraanvaraisuutta.

Chiang Mai tarkoittaa suomeksi uutta kaupunkia, ja on säilyttänyt nimensä vaikka itse kaupunki on jo yli 700 vuotta vanha. Kuningas Meng Rai the Great perusti Chiang Main Lannan kuningaskunnan pääkaupungiksi 1296, suunnilleen samoihin aikoihin kuin Sukhothain kuningaskunta perustettiin. Tarina kertoo että Kuningas Meng Rai sai konsultointi apua Sukhothain Kuningas Ramkhamhaengiltä ja Phayaon Kuningas Ngam Muangilta mihin kohtaan kaupunki tarkalleen kannattaisi perustaa.

Chiang Mai ei ole pelkästään ollut Lannan kuningaskunnan pääkaupunki ja kulttuurin kehto, vaan se oli myös pohjoisen Thaimaan Buddhismin keskus. Kuningas Meng Rai oli erittäin uskonnollinen johtaja, jonka hallitusaikana perustettiin lukuisia Chiang Main temppeleistä, jotka ovat voimissaan vielä tänäkin päivänä.

Chiang Mai on yksi harvoista paikoista Thaimaassa, jossa on mahdollista kokea kuinka vanha thaikulttuuri elää sopusoinnussa rinnakkain uuteen kulttuurin kanssa. Chiang Maista löytyy vuosisatoja vanhoja pyhättöjä ja temppeleitä vieri vieren upouusien kauppojen ja hotellien kanssa. Tämä kahtiajako on parhaiten nähtävissä Chiang Main vallihaudan ympäröimässä vanhassa kaupungissa, joka kerran toimi Lannan kuningaskunnan pääkaupunkina.

Monet turistit ovat suunnitelleet etukäteen käyttävänsä Chiang Maita tukikohtana, josta on helppo tehdä vaellusretkiä ja yön yli retkiä vuoriheimojen kyliin, sekä tutustua lähi provinsseihin. Kuitenkin Chiang Maihin tultuaan he ovatkin huomanneet sieltä löytyvän tarpeeksi tutkittavaa ja koettavaa.

Eri etniset heimot, lukuisiat elefanttileirit, kokkikouluista hieronta kouluihin, valtava määrä ulkoilma-aktiviteetteja, valikoima käsityökursseja jne jne. Chiang Mai tarjoaa jokaiselle jotain ja onkin yksi Thaimaan suosituimmista kaupunkikohteista. Aikanaan sanottiin että päivä ei riitä Chiang Mai näkemiseen, nykyään se on paremminkin kaksi viikkoa, ja siltikin saattaa jäädä paljon näkemmättä ja kokematta.

Chiang Main vanha kaupunki on loistava esimerkki pohjoisen Thaimaan kiehtovasta alkuperaiskulttuurien identiteetistä, joka pitää sisällään erilaisia murteita, mahtavia ruokia, omaperäistä arkkitehtuuria, perinteisiä arvoja, iloisia festivaaleja, lukuisia käsityöleirejä, pohjoisen omaa hierontaa ja klassisia tansseja. Chiang Mai tarjoaa todella kauneutta vanhasta maailmasta yhdystettynä nykypäivän hienouksiin ja mukavuuksiin.

Chiang Mai tarjoaa vanhojen temppelien ja mahtavien ostosmahdollisuuksien lisäksi luonnonkauniita vuoria, vesiputouksia ja jokia. Lukuisat Chiang Main alueen vuoriheimot tuovat myös oman osansa kulttuurien kirjoa Chiang Main tarjontaan. Vuoriheimojen kyliin vaellukset, joihin usein liitetään elefanttiratsastusta ja koskenlaskua, ovat olleet kautta aikojen Chiang Main suurimmat vetonaulat turismin kannalta.

Viime aikoina tosin aktiviteettien tarjonta on laajentunut niin kaupungissa kuin lähialueilla, ja esimerkiksi golf ja hierontakurssit ovat kasvattaneet suosiotaan. Vierailijat voivat lisäksi osallistua erilaisiin workshoppeihin joissa voi oppia muun muassa silkin tai hopean valmistusta, ja ostaa matkamuistoksi käsintehtyä esineitä.

Chiang Mai on kaupunki joka tarjoaa valtavan määrän nahtävää, lukuisan määrän loistavia ruokapaikkoja ja eri majoitusvaihtoehtoja. Nämä tekevätkin Chiang Maista mahtavan Thaimaan lomakohteen niin reppureissaajille kuin luksuslomailijoille.

Vinkkejä!

Monet Chiang Main elefanttileirit eivät kohtele elefantteja asianmukaisesti ja näitä suositellaan välttämään.

Tukemalla Royal Folk Arts and Crafts Training Centeriä Mae Hong Sonin alueella autat sekä kyläläisiä että paikallisen taiteen aitona säilymistä.

Sisäänpääsymaksu Chiang Main eläintarhaan ei sisällä Pandoja, niistä pitää maksaa erikseen.

Jos suunnittelet reissua Chiang Maihin Thaimaalaisen uuden vuoden Songkranin aikaan (huhtikuun 13.-15.) kannattaa pistää muovipussiin arvoesineet, joiden ei halua kastuvan.

Lue myös: