Kulttuurihistoria

buddha statues

Monet Thaimaan mahtavista turistinähtävyyksistä ovat historiallisia monumentteja, kuten maan entisissä pääkaupungeissa Ayutthayassa ja Sukhothaissa, joissa molemmissa on entisiä palatsialueita ja monia vanhoja temppeleitä. Molemmat entiset pääkaupungit ovat nimetty UNESCO:n maailmanperintökohteeksi niiden historiallisen tärkeyden, kulttuurillisen merkityksen sekä arkkitehtuurillisen kauneuden vuoksi. Thaimaan historia on kuitenkin tuhansia vuosia vanha ja kuningaskunnasta löytyy raunioita ja temppeleitä aina esihistoriasta Angkorin Khmeerivaltaan ja nykypäivän Bangkokiin asti. Nämä ovat kaikki tärkeitä paikkoja kulttuurin kannalta sekä myös turistinähtävyyksinä. Ayutthayan historiallinen puisto on suosittu päiväretkikohde Bangkokista ja Sukhothain historiallinen puistoon pääsee kätevinten lentäen. Thaimaan muut historialliset kohteet ovat aivan yhtä jännittäviä turistikohteita.

Ayutthayan kuningaskunta vallitsi Thaimaata yli 400 vuoden ajan kunnes pääkaupunki kaatui burmalaisten toimesta vuonna 1767 ja päätösvalta siirtyi Bangkokin alueelle, vain 76 kilometriä etelään. Ayutthayan läheisyys Bangkokista ja sen suurenmoiset rauniot sekä buddhalaiset temppelit ja entiset kuninkaalliset palatsialueet tuovat tähän UNESCO:n maailmanperintökohteeseen miljoonia vierailijoita. Hylätyt tiilirakennelmat temppelialueilla, taiteellisen kauniit buddhalaiset patsaat sekä käytössä olevat modernit buddhalaistemppelit puhuvat tämän entisen pääkaupungin ylpeästä historiasta. Ayutthaya on suosittu päiväkohde Bangkokista, joko autolla, junalla tai jopa veneellä pitkin Chao Phrayaa “kuninkaiden jokea”.

Sukhothain kuningaskunta tai “the dawn of happiness” on kiistämättä Thaimaan artististen saavutusten aatelia ja se oli Thaimaan ensimmäinen itsenäinen kuningaskunta. Se hallitsi aluetta vuodesta 1238 aina Ayutthayan valtakauteen asti vuonna 1378. Sukhothaista löytyy joitain parhaiten restauroiduista vanhoista temppeleistä, jotka sisältävät hienoja buddhalaispatsaita sekä mahtavia entisiä kuninkaallisia palatsialueita. Läheinen Khamphaeng Phet-historiallinen puisto on historiallisesti tärkeä, koska se muistuttaa siitä ajasta, jolloin alue palveli Burmalaisena raja-alueena. Näihin kohteisiin pääsee helposti Sukhothain lentokentältä tai autolla matkalla Bangkokista Chiang Maihin, joka on myös merkittävä paikka Thaimaan historialle.

Ban Chiangin arkeologinen kohde kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintäkohteisiin ja se tarjoaa aikaisimpia todisteita Thaimaan sivilisaatiosta. Se sijaitsee Udon Thanin maakunnassa, itäisen Thaimaan Isaanin alueella. Ban Chiang oli pronssikauden yhteiskunta, jonka perintöön kuuluu mahtavaa keramiikkaa.

Isaanista löytyy myös useita Kamputsean Angkorin kuningaskunnan raunioita. Thaimaan maaseutu lähellä Kamputsean rajaa pitää sisällään suuren osan näistä historiallisista monumenteista. Tunnetuin Khmer-temppeli Thaimaassa lienee Phimai, joka on peräisin 1000-ja 1100-luvulta ja on saattanut jopa olla mallina Angkor Watille. Phimai sijaitsee Nakhon Ratchasiman maakunnassa ja siihen kuuluu Thaimaan suurin hiekkakivitemppeli sekä mahtavia hindu- ja buddhaikonien kaiverruksia. Temppelialueet sijaitsevat muinaisen Angkorin päässä ja alue oli ennen keskeinen osa suurta maakunnan pääkaupunkia. Tänä päivänä tämä Khmer-temppeli Phimain historiallisessa puistossa on kunnioitettu buddhalainen kohde, sillä se on merkittävä niin Kamputsean kuin Thaimaan historialle.

Läheisessä Buriramin maakunnassa, 17 vuoden ajan restauroitu Phanom Rung-Khmer-temppeli on kiistämättä vaikuttavin tämän tyyppisistä historiallisista nähtävyyksistä Thaimaassa. Tämä hindutemppeli, joka oli alun perin omistautunut Shiva-uskoon, sijaitsee toimimattoman tulivuoren huipulla ja sen lukuisat kaiverrukset kunnioittavat hindujumalia ja tärkeitä historiallisia tapahtumia. Nykyään temppeli on buddhalaisten kunnioittama, etenkin niinä aikoina vuodesta, jolloin auringon nousun ja laskun voi nähdä suoraan temppelin päähuoneeseen johtavan käytävän läpi.

Muita tämän aikakauden nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Phra Prang Sam Yot Lopburin kaupungissa sekä Prasat Muang Singh Kanchanaburin maakunnassa. Nämä ovat myös tärkeitä kohteita niille, jotka haluavat kokea Thaimaan kulttuurin ja historian kannalta tärkeitä turistikohteita.

Matka Thaimaahan ei kuitenkaan ole täydellinen ilman vierailua maan nykyisen pääkaupungin Bangkokin historialliseen keskukseen. Rattanakosinin saarekkeen ympärillä Chao Phraya -joen reunoilla sijaitsevat Grand Palace, Wat Saketin Golden Mount, Wat Pho, ja Wat Arun (“temple of dawn”). Ne on rakennettu Ayutthaya-tyylin mukaisesti kunnioituksena entiselle pääkaupungille, josta joka jouduttiin luovuttamaan vuosia aiemmin. Vierailu Bangkokin monumenteille, joko ennen tai jälkeen maan entisessä pääkaupungissa käyntiä, on välttämättömyys kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneet Thaimaan kulttuurista ja historiasta.